BiHBIJAKOVIĆIMEĐUGORJEVIJESTI

Ministrica turizma Edita Đapo:”Odmah otvoriti granice bez testiranja”.

Ukoliko turizam u ovoj godini ne uspijemo spasiti, a vjerojatno nećemo, potrebno je napraviti dobru propagandu i pripremu za iduću godinu, izjavila je juče na Vlašiću federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Sudjelujući na sastanaku, posvećenom stanju u oblasti turizma i posljedicama pandemije koronavirusa, ministrica Đapo je kazala da je njezino ministarstvo zatražilo od Vlade Federacije BiH da direktno pomogne hotelijerima i turističkim agencijama.

“Jučer sam bila i u Međugorju koje je sablasno prazno, kao i mnoga druga mjesta. Turizma bez turista nema i ja sam nekoliko puta, a i danas ću, pozivala Vijeće ministara BiH da otvori granice čak i bez tesitiranja na koronavirus”, naglasila je Đapo.

Direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona (SBK) Miroslav Matošević naglasio je da Vlašić, kao i kompletan kanton, dijeli sudbinu ostalih turističkih destinacija u BiH, jer je pandemija usporila turističke aktivnosti.

“Nadali smo se boljoj epidemiološkoj situaciji i određenom broju stranih gostiju i gostima iz dijaspore. Međutim, ni broj domaćih gostiju nije na razini koju smo očekivali… U ovo vrijeme Vlašić je trebao biti pun i domaćih i stranih gostiju, ali, eto, prilagođavamo se i planiramo nove programe kako bismo što više sanirali negativne posljedice. Nadamo se da će se situacija smiriti do početka zimske sezone i da ćemo u nju ući što spremniji”, kazao je Matošević.

Matošević je ocijenio da turizam, koji bilježi ogormne štete zbog pandemije koronavirusa, nije dobio adekvatnu pomoć vlasti u BiH.

“Turistička zajednica SBK-a je, zajedno s privatnim sektorom, sačinila 11 mjera koje bi zadovoljile naše potrebe. Međutim, smatram da je turizam ostao negdje po strani i da nije dobio potrebnu podršku, s obzirom na ugorženost i ekonomski učinak turizma na ukupnu ekonomiju BiH”, naglasio je.

Uz hotelijere i ostale turističke djelatnike, sastanku na Vlašiću prisustvovali su i federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, te načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić.

www.medjugorje-news.com/poslovnenovine.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er