MAGAZINVJERA I DUHOVNOST

Ukradena zlatna krunica koja je bila važan dio katoličke povijesti

Krađa zlatne krunice koju je Marija, škotska kraljica nosila na svoje pogubljenje, “je vrlo tragičan gubitak” za katoličku povijest, rekao je Jan Graffius, kustos kolekcije Stonyhurst nakon što je policija izvijestila da su lopovi 21. svibnja provalili u dvorac Arundel u zapadnom Sussexu u južnoj Engleskoj, ukravši krunicu i druge predmete vrijedne više od 1,4 milijuna dolara.

Ukradena je krajnje neprocjenjiva krunica Marije škotske kraljice

“Ovo je vrlo tragičan gubitak za povijest, a posebno za katoličku povijest”, rekao je za CNA. “Od srca želim da se ukradeni predmeti brzo sjedine sa svojim pravim vlasnikom, čija se obitelj vjerno brinula za njih tijekom toliko stoljeća.”

Ukradena je krajnje neprocjenjiva krunica Marije škotske kraljice. Nakon njezinog pogubljenja ti su osobni predmeti poslani vojvodi od Norfolka, vodećem britanskom katoliku, čiji su ga potomci čuvali do sada. Marija, škotska kraljica, poznata i kao Mary Stuart, nosila je krunica na svoje pogubljenje u dvorcu Fotheringhay u Northamptonshireu 8. veljače 1587. za vrijeme vladavine njezine rođakinje Elizabete I. zvane još i ‘krvava’ Elizabeta.

krunica

Marija je svoje posljednje sate provela u molitvi, a njezine posljednje riječi bile su “In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum” (“U tvoje ruke, Gospodine, preporučujem svoj duh.”) Njezin krvnik nije joj uspio odrubiti glavu u prvom pokušaju, što je zahtjelvalo tri udarca sjekirom prije nego što je uspio. U rukama je držala zlatnu krunicu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button