VJERA I DUHOVNOST

Ukazanja sv. Mihaela arkanđela i čudesna špilja

Bilo je to 490. godine i Crkvom je upravljao Feliks III. Prema predaji, bogati pastir i gospodar Monte Garganica (Puglia) izgubio je bika, životinju koju je smatrao vrlo dragocjenom. Nakon što ga je tražio više dana, konačno ga je uspio pronaći, klečeći u gotovo nepristupačnoj špilja.

Pastir ju je stoga pokušao izvesti odande, ali životinja nije htjela znati i ostala je nepomična. Čovjek je, nestrpljiv, odapeo strijelu iz svog luka, uperivši je u životinju. Neobjašnjivo, strijela je promijenila svoju putanju, lakše ga ranivši.

Prvo ukazanje svetog Mihaela arkanđela

Uplašeni čovjek odmah ode u grad Siponto i ispriča biskupu što se dogodilo, koji odredi trodnevni post i molitvu, kao znak pokore. Trećeg dana biskupu se ukazao arkanđeo Mihael, koji je rekao čovjeku: «Ja sam arkanđeo Mihael i uvijek sam u Božjoj prisutnosti, špilja je za mene sveta, to je moj izbor; Ja sam njezin budni čuvar. Gdje se stijena otvori, ljudski grijesi mogu biti oprošteni. Ono što se traži u molitvi ovdje će biti uslišano. Zato idi u goru i posveti špilju kršćanskom bogoslužju.”

Drugo ukazanje svetog Mihaela

Drugo ukazanje arkanđela datirano je u 492. godinu. Te su godine grad Siponto opsjeli Heruli predvođeni Odoakrom. Biskup Lorenzo Maiorano uspio je dobiti tri dana primirja, koje je stanovništvo iskoristilo za molitvu arkanđelu. Sveti Mihael se tada pojavio drugi put, obećavši svoju pomoć. Ujutro 19. rujna dogodio se protunapad, uz pomoć Arhanđela, koji je izazvao oluju tuče i pijeska, koja je natjerala barbare u bijeg.

Orlovi i treće ukazanje

Nakon pobjede biskup se s vjernicima popeo do špilje. Također je odlučio konzultirati papu Gelazija I., kako bi dobio dozvolu da posveti špilju kao mjesto bogoslužja. No, tijekom noći pojavio se Arkanđeo po treći put, priopćivši biskupu da nije potrebno posvećivati ​​špilju, jer ju je on sam posvetio svojim dolaskom. Sutradan je formirana nova povorka koja je krenula prema planini. Bio je posebno vruć dan i uz pomoć svetog Mihaela dogodilo se čudo: skupina orlova raširenih krila zaklonila je vjernike od sunčevih zraka.

Bio je 29. rujna i biskup Maiorano slavio je prvu misu na Monte Sant’Angelo s neizmjernom radošću. Prema predaji, vjernici su pronašli otisak svetog Mihovila utisnut u stijeni. Na špilji je naknadno sagrađena bazilika, u čast sv. Mihaela arkanđela, koja je istisnula staro mjesto poganskog štovanja.

Četvrto ukazanje

Četvrto ukazanje arkanđela datira iz 1656. godine, godine u kojoj se u Italiji proširila strašna kuga. Tadašnji nadbiskup Alfonso Puccinelli molio je arkanđela Mihaela, čak je ostavio i pisanu prošnju na njegovu kipu. U zoru 22. rujna, dok je nadbiskup molio, ukazao se sveti Mihael i naredio mu da blagoslovi kamenje špilje i da u njega ukleše znak križa sa slovima M.A. Sveti Mihael je također otkrio da će svatko tko zadrži kamenje iz špilje kod sebe (ili ga je zatražio) biti imun na kugu. Ubrzo je grad oslobođen od kuge, prema obećanju arhanđela. U znak zahvalnosti nadbiskup je dao na gradskom trgu podići kip posvećen arkanđelu.

Svetište sv. Mihaela na Monte Sant’Angelo odredište je brojnih hodočašća. Među hodočasnicima, mnogi su pape kroz povijest odlazili na mjesto bogoslužja. Ivan Pavao II., prigodom slavlja 1500. obljetnice ukazanja (1990. – 1993.), udijelio je potpuni oprost “zauvijek” vjernicima koji posjećuju svetište Monte Sant’Angelo na njegove najveće svetkovine i svim vjernicima koji tamo idu na hodočašće jednom godišnje.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er