BiHVIJESTI

U FBiH testirano 557 uzoraka od čega je 10 pozitivnih, za dan se oporavila 41 osoba

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH i član Federalnog stožera civilne zaštite Goran Čerkez kazao je na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare da je u protekla 24 sata testirano 557 uzoraka, te da je od toga utvrđeno 10 pozitivnih na koronavirus.Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu. Preciznije, u USK su registrirana dva slučaja, jedan iz Bihaća te jedan iz Bosanskog Petrovca, a ostatak u ZDK.

On je kazao da su na području Federacije BiH do sada testirana ukupno 19.033 uzorka, a trenutno je 479 aktivnih slučajeva oboljelih od COVID-19 u FBiH.

“Zaključno s današnjim danom oporavilo se 426 pacijenata, i to čak 41 pacijent u protekla 24 sata. Zabilježena su ukupno 33 smrtna slučaja.Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 39 pacijenata, a dva pacijenta su na respiratoru”, naveo je Čerkez.

On je kazao da je situacija u FBiH kada je riječ o pandemiji koronavirusa i dalje pod kontrolom odnosno stabilna je i nadležni nastavljaju s praćeme epidemiološke situacije te s prijedlozima mjera prema Federalnom štabu civilne zaštite.

“Smrtnost trenutno u FBiH iznos između 3,3 i 3,5 posto sada što je u potpunosti zadovoljavajući nivo, ako uporedimo s drugim zemljama. Da li je to niska stopa? Ne možemo samo gledati kolika je smrtnost kod nas. Pogledajte u Evropi, Belgija ima 16 posto, Španija 12 posto, tu su i Italija i Velika Britanija tu je jako velika smrtnost i te zemlje su također imale probleme s ekonomijom nikada veće brojke nezaposlenosti”, kazao je Čerkez.

Kaže da epidemija nije gotova, a potrebno je još vidjeti šta će donijeti septembar i oktobar.

“Po preporuci WHO-a se testiraju i zadravstveni radnici i zaposleni u socijalnim ustanovama, te svakako svi oni koji imaju simptome”, rekao je Čerkez.

Kaže da je još rano govoriti o tome koliko je skočila stopa zaraze nakon popuštanja mjera, dodavši da će tek za nekih 14 dana imati odgovarajuće efekte.

“Ne očekujemo prestanak oboljevanja. Samo je važno pratiti i kontrolirati stanje”, rekao je on.

Banja Luka – 448
Maglaj – 104
Čitluk – 96
Mostar – 93
Sarajevo – 77
Laktaši – 63
Široki Brijeg – 59
Tuzla – 48
Cazin – 41
Bihać – 37

Klix.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er