HRVATSKAVIJESTI

U 66. godini preminula glumica Mira Furlan

Preminula je proslavljena glumica Mira Furlan, tragična vijest podijeljena je na Instagram profilu “Radionice integracije”.  Kako doznajemo od izvora bliskih obitelji, glumica je već dulje vrijeme bolovala od bolesti Zapadnog Nila zbog virusa koji joj je prenio zaraženi komarac.

Zbog teške bolesti posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost, bila jača.

Mira Furlan rođena je 7.  rujna 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članica HNK u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga za koje je višestruko nagrađivana. Nastupa i na televiziji; na filmu je počela nastupati 1982. u ”Kiklopu” Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jedna od vodećih hrvatskih glumica, navodi Hrvatska enciklopedija. Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno nastupa u tri do četiri filma godišnje.

Značajnije uloge ostvarila je u filmovima ”U raljama života” (R. Grlić, 1984), ”Otac na službenom putu” (E. Kusturica, 1985), ”Za sreću je potrebno troje” (R. Grlić, 1985) te u televizijskim dramama i serijama (”Putovanje u Vučja”k, 1986., ”Tuđinac”, 1990. E. Galića). Od kraja 1980-ih pretežno radi u Beogradu, a 1991. odlazi u SAD, gdje nastupa u kazalištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a od 1996. i na televiziji (TV film My Antonia, TV serija Babylon 5). Bila je članica The Actors Studia.

Bolest Zapadnog Nila uzrokuje virus Zapadnog Nila (VZN), koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Virus se prenosi na ljude, kopitare i druge sisavce ubodom zaraženog komarca (vektora), ali se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac roda Culex, no i druge vrste komaraca mogu u nekim okolnostima prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se sam uzročnik, tj. virus, razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama, objašnjeno je na stranicama HZJZ-a.

Bolest se pojavljuje u ljetnim i jesenskim mjesecima. Na sezonsku pojavnost i kretanje ove bolesti na nekom području odnosno na epidemiološku situaciju utječu brojni čimbenici: brojnost i aktivnost vektora uzročnika bolesti ovisno o okolišnim i klimatološkim prilikama. Infekcija virusom Zapadnog Nila u ljudi najčešće prolazi bez simptoma (u približno 70 – 80 posto slučajeva). U oko 20 posto slučajeva se bolest manifestira simptomima koji nalikuju na gripu kao što su, najčešće, povišena temperatura, glavobolja, slabost, bol u mišićima i zglobovima.

www.medjugorje-news.com/ vecernji.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er