CRKVA

Tko je antipapa i koliko ih je bilo kroz povijest Crkve ?

Antipapa je netko tko lažno tvrdi da je papa na temelju procesa izbora, imenovanja ili čak samoimenovanja koji je u suprotnosti sa zakonima Crkve.

Povjesničari obično definiraju antipape kao lažne podnositelje prava sa značajnim brojem sljedbenika, poput velikog broja vjernika, moćne političke podrške ili nekog dijela kardinalskog kolegija. Popisi antipapa koje su sastavili znanstvenici razlikuju se jer su se u pojedinim slučajevima pojavila pitanja kako uskladiti povijesne kriterije s kriterijima teologije i kanonskog prava, piše portal Simply Catholic

Annuario Pontificio (Papinski godišnjak), godišnji imenik Svete Stolice, navodi 37 antipapa, počevši s Hipolitom, čije je lažno pravo na prijestolje svetog Petra trajalo od 217. do 235. godine, a završava s Feliksom V. (1439.-1449.).

Antipape u ranoj Crkvi obično su promicale rivalske crkvene stranke u Rimu. U kasnijim stoljećima oni su češće bili marionete svjetovnih vladara koji su pokušavali potkopati ili kooptirati papinsku moć. Nekolicina je, međutim, imala dovoljno široku međunarodnu podršku unutar same Crkve da su postali ozbiljni suparnici papama kojima su se protivili.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er