CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Svjedočanstvo : Sin je imama, ali je odlučio postati katoličkim svećenikom

Vlč. Amadou Kizito Togo živući je primjer međureligijskog dijaloga u državi Maliju koja se trenutno bori s religijskim i međureligijskim nasiljem, piše La Croix. Nakon što je saznao da će njegov sin postati svećenik, otac imam se nije protivio, ali dao je sinu jedno upozorenje: „Nemoj me osramotiti“

Naime, ovaj je 53-godišnji katolički svećenik sin imama koji je prilično mirno primio sinovu odluku da postane katolikom, no regija Malija u kojoj živi proteklih je 10 godina obilježena brojnim sukobima u koje je uključena i vjerska nesnošljivost.

Sukob se vodi između dvaju naroda: Dogona, koji se bave poljoprivredom i lovom, i Fulanija, koji su polunomadski stočari.

Prošle je godine nepoznati počinitelj odjeven u tradicionalnu dogansku odjeću napao pretežno muslimansko selo ubivši 160 ljudi, nakon čega je drugi nepoznati terorist napao pretežno katoličko selo ubivši 35 ljudi, od kojih su 24 bili djeca.

Vlč. Togo kaže kako su tijekom njegova djetinjstva Dogoni i Fulaniji bili u dobrim odnosima, no kako se proteklih godina „vjera iskorištava“.

Ipak, kako smo rekli, njegova je priča ljepša od stanja u kojem se njegov kraj trenutno nalazi.

Vlč. Togo rođen je 1967., a već je u ranoj dobi napustio dom kako bi se mogao školovati. U školu koju je pohađao išla su djeca muslimana i kršćana. Iako nije bio obavezan pohađati kršćanski vjeronauk, kaže kako ga je već kao dječaka zanimao, pa je odlučio odlaziti na predavanja.

Presudni trenutak za njega dogodio se kada mu je jedan od školskih kolega dao knjižicu u kojoj je bilo Evanđelje po Luki. „Zvao se Manasseh Gana i bio je sin protestantskog pastora. Knjižica je govorila o tome kako je Bog dobar i moćan, i to me je privuklo“, prisjetio se vlč. Togo.

Nekoliko godina nakon toga, kao 13-godišnjak, odlučio se krstiti. Kaže kako njegov otac nije bio na krštenju, ali da mu je tijekom jednog zajedničkog objeda na vrlo pažljiv način pomogao da pred njime prizna da je postao kršćanin.

„Jednog dana mi je rekao: ‘Kršćani se obično mole i prekriže prije jela, ali neki kršćani ne čine ništa, ne mole se.’ Prihvatio sam to kao taktičku kritiku“, ispričao je afrički svećenik, dodavši kako se nakon tog dana uvijek molio prije jela pred ocem.

Nakon što je saznao da će njegov sin postati svećenik, otac imam se nije protivio, ali dao je sinu jedno upozorenje: „Nemoj me osramotiti.“ To se odnosilo na to da bi njegov sin koji je odlučio ući u sjemenište trebao biti ustrajan na svome putu jer se odustajanje smatralo nečasnim.

Vlč. Togo je ostao ustrajan do kraja, i godine 1993. zaređen je za katoličkog svećenika. Prve godine svećeništva proveo je u misijama u nekoliko različitih mjesta u Maliju, a nakon toga je poslan u Rim kako bi stekao naobrazbu iz Crkvene povijesti. Danas, kaže, radosno služi kao župnik u gradu Moptiju.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er