SVECI

Sveti Valerijan, Tiburcije i Maksim, mučenici

Sveti Valerijan bio je muž sv. Cecilije. Ceciliju je otac zaručio za rimskoga plemića Valerijana. Cecilija mu je nakon vjenčanja rekla da je položila zavjet djevičanstva i zamolila ga da taj njezin zavjet poštuje. Prema legendi,Valerijan je pristao ali pod uvjetom da može vidjeti njezina anđela čuvara.

Cecilija ga je nato poslala papi Urbanu, koji je boravio u katakombama. Valerijan se ondje i sam obratio i postao kršćaninom. Na povratku iz katakombi, vidio je ne jednoga nego dva anđela, koji su u rukama nosili cvjetne vijence. Jedan je vijenac položio na Cecilijinu glavu a drugi na glavu samoga Valerijana.

Taj događaj obratio je na kršćanstvo i Valerijanova brata Tiburcija, te su braća skupa počeli propovijedati Evanđelje. Rimski upravitelj, čuvši za to, zabrani im propovijedati, a kad se braća oglušiše na tu njegovu naredbu, dade ih pogubiti. Relikvije im se čuvaju u bazilici scete Cecilije u rimskoj četvrti Trastevere. S njima se obrati i mučeništvo podnio i sučev tajnik, sveti Maksim.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er