VJERA I DUHOVNOST

Sveti Rafael, moćni iscjelitelj za sve koji trenutno pate duševno i tjelesno

Arkanđelovo ime na hebrejskom može se prevesti kao “Bog liječi”, “Božanski iscjelitelj” ili “Božji lijek”. Među tri arkanđela navedena u Bibliji, sveti Rafael je vjerojatno najmanje poznat. To je vjerojatno zbog činjenice da se sveti Rafael nalazi samo u Starom zavjetu (i to samo u knjizi koju Židovi ili protestantski kršćani ne smatraju kanonskom), dok su Gabrijel i Mihael istaknuti u Novom zavjetu.

U Knjizi o Tobiji otkriva se kao iscjelitelj uma, tijela i duha. Prvi dio biblijske priče pripovijeda o životu Tobije, pravednog židovskog čovjeka koji je preuzeo na sebe pokapanje mrtvih čak i kad su mu to zabranili asirski otmičari. Tobija je oslijepio nakon što mu je ptičji izmet upao u oči. Sljepoća je trajala nekoliko godina i poslala je Tobiju u duboku tjeskobu, stvarajući u njemu želju da umre. U isto vrijeme postojala je žena po imenu Sara koju je mučio demon. Udavala se sedam puta, ali svaki put je njezina mladoženja ubio demon njihove bračne noći, prije nego što je brak mogao biti konzumiran. I ona je bila u dubokoj depresiji i priželjkivala je smrt.

Oboma je poslan sveti Rafael. Doveo je do njihovog iscjeljenja prateći Tobitova sina, Tobiju, na putovanju u potrazi za posebnom vrstom riblje jetre s ljekovitim svojstvima. Rafael je bio maskiran kao Tobijin putni vodič, au ovoj tradiciji hodočasnici ga često zazivaju.

Na povratku kući, Rafael i Tobija zaustavili su se u kući Tobitovih rođaka – Sarinih roditelja. Tobija i Sara su se zaljubili, a njihove bračne noći Tobijasovo obećanje čedne ljubavi, potaknuto Rafaelovom anđeoskom moći, porazilo je demona. Vraćajući se kući sa svojom nevjestom, Tobija je položio riblju jetru na Tobitove oči i njegova je sljepoća bila izliječena. Na svadbi Tobije i Sare, obitelj se obratila zahvaliti Rafaelu, koji se tek tada otkrio kao arkanđeo.

Vezani članci

Riječ Rafael na hebrejskom može se prevesti kao “Bog liječi”, “Božanski iscjelitelj” ili “Božji lijek”. Njegovo anđeosko poslanje na zemlji je iscjeljivanje, što je vrlo važno za one koji na bilo koji način pate. Tradicionalno, imao je poseban blagdan koji se slavio 24. listopada, iako je nedavno njegov blagdan spojen s blagdanom druga dva arkanđela 29. rujna.

Ispod se nalazi molitva svetom Rafaelu za sve vaše nakane, posebno za svakoga koga poznajete, a tko je trenutno u patnji.

Slavni arkanđele, sveti Rafaele, veliki kneže nebeskog dvora, slavan si svojim darovima mudrosti i milosti. Ti si vodič onima koji putuju kopnom ili morem ili zrakom, tješitelj nevoljnika i utočište grešnika. Molim te, pomozi mi u svim mojim potrebama i u svim patnjama ovoga života, kao što si nekoć pomogao mladom Tobiji na njegovim putovanjima. Budući da si ti “Božji lijek”, ponizno te molim da izliječiš mnoge slabosti moje duše i bolesti koje pogađaju moje tijelo. Posebno te molim za milost (ovdje spomeni svoju posebnu nakanu) i veliku milost čistoće da me pripremiš da budem hram Duha Svetoga. Amen.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er