CRKVASVIJET

ZABRINJAVAJUĆE Crkva u ovoj zemlji se smanjuje brže nego ikad prije

Dok su skandali seksualnog zlostavljanja djelomično krivi, njemački obvezni crkveni porez važan je čimbenik koji se ne smije zanemariti u današnjem gospodarstvu. Njemačka katolička biskupska konferencija u ovoj zemlji skreće pozornost na masovni odlazak katolika koji su se u rekordnom broju odjavljivali i napuštali katoličku vjeru.

Brojke pokazuju da je oko 2,5% njemačkih katolika otišlo 2022., što sugerira da bi se Katolička crkva u Njemačkoj mogla smanjiti za čak polovicu u sljedećih 20 godina ako se trend nastavi. Iako još uvijek ima nade za katolike u Njemačkoj, trend se samo pogoršava kako godine prolaze. Godine 2022., izvještava The Guardian, 522 821 napustilo je Crkvu, što je proces koji je malo dublji nego u drugim nacijama. U Njemačkoj, oni koji pripadaju katoličkoj, protestantskoj ili židovskoj vjeri moraju se registrirati kod vlade, a dio njihovih poreza šalje se njihovoj vjerskoj skupini. Da biste otišli, morate se odjaviti u lokalnom matičnom uredu.

Broj onih koji su otišli 2022. godine, međutim, bio je znatno veći od onog 2021. godine, kada ih se oko 380.000 ispisalo iz katoličke vjere. Procjenjuje se da trenutno u Njemačkoj živi oko 21 milijun katolika, što čini nešto manje od četvrtine stanovništva. Međutim, ta bi brojka mogla nastaviti padati, budući da se očekuje da će stope napuštanja Crkve tek rasti u nadolazećim godinama. Guardian je istaknuo nekoliko razloga zašto se Crkva u Njemačkoj smanjuje rekordnom brzinom, ne samo zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, prenosi Aleteia.

Vidjelo se da se broj onih koji napuštaju Crkvu povećao nakon što je u siječnju 2022. objavljeno stručno izvješće o zlostavljanju u nadbiskupiji München i Freising. Protestantska zajednica u Njemačkoj doživjela je slične skandale, ali izgubila je manje od katolika, s oko 380.000 odlazeći.

Vezani članci

Javna percepcija Crkve definitivno je čimbenik masovnog napuštanja klupa zauvijek, ali ne treba zanemariti prethodno spomenuti crkveni porez, koji se na njemačkom naziva Kirchensteuer ili Kultursteuer. Sasvim je moguće da su neki njemački katolici napustili Crkvu jednostavno kako bi izbjegli plaćanje obveznog poreza.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er