SVECI

Sveti Luis Bertrán- Dominikanac, misionar i apostol Latinske Amerike

Danas slavimo sv. Luisa Bertrana, španjolski dominikanac, misionar i apostol Latinske Amerike. Luis je rođen na samu Novu godinu 1526. Već od malena pokazivao je velike sklonosti prema duhovnim vrednotama. Kada mu je bilo 16 godina, pošao je na hodočašće u Compostelu u želji da se što bolje pripremi za redovnički život.

Sa 18 godina obukao je dominikanski habit, bez pristanka roditelja. Kao mladi svećenik zalagao se za provođenje odluka Tridentskog sabora te duhovnu obnovu svoje redovničke provincije. Imao je samo 23 godine kada je bio izabran za učitelja novaka.

Prilikom studiranja na sveučilištu u Salamanci susreo je jednog američkog Indijanca, što mu je pobudilo želju za misijama. Ubrzo odlazi u Cartagenu gdje se prijavio u dominikanski samostan sv. Josipa. Odatle je išao propovijedati po raznim mjestima današnje Kolumbije. U aktima procesa za njegovu kanonizaciju spominje se da je propovijedao španjolski, a urođenici su ga ipak shvaćali i bez tumača. U Americi je ostao sedam godina, nakon čega se vratio u Valenciju. Svetim je proglašen 1671. godine a od 1690. zaštitnik je Novog Kraljevstva Granade, kako se onda nazivala današnja Kolumbija.

Ovom je karizmatiku po savjet u pitanjima reforme Karmela dolazila je i velika sv. Terezija. Lujo ju je poticao da nastavi s tim djelom te prorekao da će u njemu uspjeti. Na slikama je najčešće prikazan u bijelo crnom habitu, dok u ruci drži zlatnu čašu iz koje izlazi zmija. To je uspomena na pokušaj trovanja kome su ga izložili urođenici Latinske Amerike da bi omeli njegov rad oko širenja Evanđelja.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er