SVECI

Sveti Longin, stotnik koji je kopljem probio Isusov bok

Prema Markovu evanđelju i apokrifima, on je onaj bezimeni rimski stotnik koji je bio nazočan kod Isusova raspeća i koji mu je kopljem probio bok dok je Isus visio na križu. Legenda mu daje ime Longin.

Pripovijeda se da je Longin bio gotovo slijep, i da je progledao kada ga je poprskala krv i voda iz Isusova boka koji je probio kopljem. Evanđelje pripovijeda da je pri tome izjavio: „Doista ovaj bijaše Sin Božji!“. Nakon ovoga događaja Longin se obratio, napustio rimsku vojsku te je primivši pouku od samih apostola otišao u Kapadociju i ondje postao monah. Radi njegove vjere uhitili su ga, izbili mu zube i odsjekli jezik.

Međutim, prema legendi, Longin je i nakon što su mu odsjeli jezik čudesno nastavio propovijedati te je u prisutnosti lokalnog upravitelja uništio neke idole. Kada su Longinu odrubili glavu, taj isti upravitelj, koji je bio slijep, progledao je kada ga je poprskala Longinova krv. Longinove relikvije nalaze se u crkvi svetoga Augustina u Rimu, a koplje kojim je probio Isusov bok čuva se u jednom od četiri stupa koji nose kupolu bazilike svetoga Petra u Vatikanu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci
Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er