SVECI

Sveti Dominik od Silosa

Danas Crkva slavi svetog Dominika, opata Silosa, španjolskog sveca iz jedanaestog stoljeća. Dominik je rođen oko 1000. godine u Navarri, gdje je stupio u benediktinski red.

Postavši opatom svoga samostana, sukobio se s navarskim kraljem, koji je samostanu htio oteti neku zemlju, a svetac je branio prava samostana i monaha. Nakon toga je prešao u Kastilju, gdje mu je tamošnji kralj dao u posjed opatiju svetog Sebastijana sa samo šest monaha. I opatija i grad koji se oko nje razvio kasnije će ponijeti svečevo ime.

Nadahnut klinijevskim reformskim pokretom, svetac se dao na materijalnu i duhovnu obnovu samostana. Uskoro je opatija postala poznata po svome skriptoriju te kao mjesto kršćanskog obrazovanja i učenosti i njegovanja mozarapske liturgijske tradicije.

Svetac se uskoro pročuo po daru liječenja, te je sredstvima koja je samostan dobivao od bogatih darovatelja počeo otkupljivati kršćanske robove iz maurskog zarobljeništva. Umro je na današnji dan 1073. godine. Majka poznatijeg svetog Dominika, osnivača dominikanaca, dolazila je na grob sveca iz Silosa kako bi izmolila sina, te ga je nakon uslišanja molitvi i nazvala po svetom opatu koji je zaštitnik zatvorenika, trudnica i pastira.

sveti dominik od silosa

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button