SVECI

Sveti Augustin

Sveti Augustin je rođen 354. u mjestu Tagaste u današnjem Alžiru. Majka Monika bila je pobožna kršćanka, a otac Patricije poganin. Imao je  još jednoga brata i sestru. Sa jedanaest godina poslan je u školu, gdje je izučavao latinske klasike. Sam Augustin za sebe piše da je kao dječak bio sklon grijehu, zapravo da je volio grijeh.

Sa sedamnaest godina odlazi na daljnje studije u Kartagu, gdje je upao u loše društvo i upuštao se u razne poroke tijela. Ondje je zavolio filozofiju ali je na majčin užas postao manihejac. Ondje je dobio i izvanbračnog sina, nazvanog Adeodatus. Iako je bio briljantan student, nikad nije svladao grčki jezik. U latinskom se, naprotiv, isticao.

Vrativši se u rodni grad, neko je vrijeme poučavao gramatiku, ali potom seli u Kartagu i ondje vodi školu retorike. Potom je pošao u Rim po istom poslu, ali tamo nije našao na topao doček te odlazi u Milano. Imao je tada trideset godina. Ondje se konačno obratio na kršćanstvo pod utjecajem mjesnog biskupa, svetog Ambrozija, u kojem je pronašao duhovnog oca. Ondje ga je konačno pronašla i majka, koja ga je nagovorila da se riješi ljubavnice i pošteno oženi.

O svom je obraćenju kasnije napisao znamenite “Ispovijesti”, klasično djelo kršćanske duhovnosti. Nakon što je iz ruku svetog Ambrozija primio krštenje, Augustin se zaputio u Afriku. Na putu su mu umrli i majka i sin. Vrativši se kući, prodao je sve što je posjedovao i novac razdijelio siromasima. Zadržao je samo rodnu kuću, koju je pretvorio u neku vrstu samostana za sebe i svoje sljedbenike. Zaređen je za svećenika u Hiponu i postao znameniti propovjednik i žestoki protivnik manihejstva.

Uskoro je postao biskup Hipona, ostavši na dužnosti sve do smrti 430. godine. Ondje je napisao i svoje kapitalno djelo “O državi Božjoj”. I kao biskup vodio je monaški život. Kanoniziran je narodnom aklamacijom, a papa Bonifacije VIII. proglasio ga je naučiteljem Crkve. Zaštitnik je pivara, tiskara, teologa te se priziva kod bolesti očiju. Zemni ostatci nalaze mu se u Paviji. Augustin je bio i plodan teolog i teološki pisac, koji je svojim proučavanjem i pisanjem pokrio gotovo sve teološke grane.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er