SVECI

Sveti Josip Radnik

Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije, zaštitnik radnika i hrvatskoga naroda. Ovo je drugi blagdan kojim slavimo svetog Josipa, uz onaj „glavni“ koji smo proslavili 19. ožujka.

Na taj smo dan već pisali o njegovu životu, odnosno onoliko koliko o njemu doznajemo iz Svetog pisma. Pisali smo i zašto je Josip važan: kao Isusov poočim, preko kojega Isus vuče porijeklo iz Davidove loze, kao zaštitnik obitelji, Crkve, muževa i konačno naše domovine.

Na današnji blagdan slavimo Josipa kao uzor i zaštitnika radnika. Današnji blagdan u crkveni je kalendar uveo papa Pio XII. 1955. godine. Papina nakana bila je na neki način posvetiti, odnosno dati važnost upravo ovome vidu ljudskoga života, radu, koji je u Crkvi do tada bio pomalo zanemaren. Papa je odredio da se ovaj blagdan ima slaviti upravo na današnji dan, koji se još od 1889. slavi kao međunarodni praznik rada. Iste godine papa Lav XIII. izdaje okružno pismo o svetom Josipu, kojim ga stavlja kao uzor i zaštitu svim radnicima, posebno onima skromnima i siromašnima.

Današnji blagdan ima uporište u Svetom pismu, gdje se na jednom mjestu u Matejevu evanđelju spominje Josipovo zanimanje, a to je drvodjelja ili tesar. “Dođe u svoj zavičaj te je tako učio svijet u njihovoj sinagogi da su se divili i govorili: ‘Odakle ovom tolika mudrost i čudesna moć? Zar on nije tesarov sin’” (Mt 13,54). Uvođenjem ovoga blagdana, Crkva nam želi posvijestiti i naglasiti važnost ljudskog rada, po kojemu smo slični Bogu Stvoritelju. Pošteno obavljajući svoj posao doprinosimo rastu Kraljevstva Božjega ovdje na zemlji. Zato na jednome mjestu Pavao dosta odrješito veli: „Tko ne radi, neka i ne jede“.

Vezani članci

Geslo benediktinskoga reda, „Ora et labora“ ili na hrvatskom „Moli i radi“, jasno naglašava da rad uz molitvu čini neraskidivu cjelinu ljudskoga postojanja. Svaki bi stoga kršćanski radnik trebao imati na umu dostojanstvo koje mu daje pošteni rad, ma kako mu se on neznatnim činio, te da svojim radom postaje Kristovim suradnikom na djelu spasenja. Pio XII. nazvao je svetog Josipa „najčistijim, najsvetijim, najuzvišenijim od svih Božjih stvorova“. Ne zaboravimo da je taj i takav Josip bio „samo“ običan tesar. Svetome Josipu pod ovim su naslovom posvećene brojne crkve i kapele diljem Hrvatske i svijeta.

U ovim teškim vremenima, kada su mnogi od nas ostali bez posla, kada su nekima smanjene plaće, kada radimo od kuće ili u otežanim uvjetima, pruža nam se prilika da uvidimo kako je naš rad i rad svih onih „malih“, „nevažnih“ radnika i zanimanja zapravo ključan za normalno odvijanje naših života. Utecimo se u neizvjesnosti svetom Josipu, neka čuva i blagoslovi i nas i naš rad, kako bi sve što činimo uistinu bilo na sve veću slavu Božju i na korist šire zajednice.

hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er