SVECI

Sveta Ivana Arška – Od malih su joj se nogu ukazivali sveti Mihael, sveta Katarina i sveta Margareta

Ivana je rođena 1412. godine od seljačkih roditelja u malome selu Domremy, u pokrajini Loreni u današnjoj Francuskoj. Od malih su joj se nogu ukazivali sveti Mihael, sveta Katarina i sveta Margareta. U početku je od njih dobivala uopćene poruke, ali je u dobi od trinaest godina dobila od svetaca poruku da pomogne istjerati Engleze iz Francuske.

Trajao je Stogodišnji rat, Englezi su držali dobar dio Francuske, uključujući i Pariz, a francuski se prijestolonasljednik Karlo nije mogao okruniti u Reimsu, tradicionalnom mjestu krunidbe francuskih kraljeva. Ivana se imala pobrinuti i za to. U dobi od šesnaest godina zaputila se u Chinon, gdje se tada nalazio francuski dvor. Onamo se uputila obučena u mušku odjeću kako bi izbjegla neprijateljima. Došavši u Chinon, osvojila je povjerenje prijestolonasljednika Karla i odande se u oklopu uputila u Orleans koji je bio pod engleskom opsadom.

Ondje je svojim bodrenjem pomogla osloboditi grad od opsade. Odatle su Francuzi krenuli u pobjedonosno osvajanje mnogih drugih gradova koje su držali Englezi. Prijestolonasljednik Karlo konačno je mogao na krunidbu u Reims. Ivana je imala počasno mjesto u obredu krunidbe. Pri neuspješnoj opsadi Pariza Ivana je ranjena u nogu. U blizini Compiegnea Ivanu su zarobili Burgunđani, saveznici Engleza. Prodali su je Englezima, koji su je odveli u Normandiju i ondje protiv nje organizirali sudski proces.

Optužili su je da je vještica i heretik. Unatoč nedostatku dokaza protiv nje, Ivana je osuđena na spaljivanje na lomači. Spaljena je na današnji dan 1431. u gradu Rouenu u Normandiji. Dok je bila na lomači, zatražila je da ispred nje drže raspelo. Ostatke su joj još dva puta palili, kako bi se pretvorili u pepeo i kako od nje ne bi ostalo ništa što bi Francuzi mogli iskoristiti kao relikviju. Nakon Francuske pobjede u ratu, Ivanin je proces ponovno otvoren. Na njemu je proglašena nevinom i u potpunosti rehabilitirana. Ivana je beatificirana 1909., a svetom ju je proglasio papa Benedikt XV. 1920.

Vezani članci

Zaštitnica je Francuske i vojnika. U ikonografiji je prikazuju kao mladu djevojku s kratkom kosom odjevenu u oklop kako u ruci drži zastavu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er