SVECI

Sveta Bibijana

Danas se Crkva spominje svete Bibijane, rimske mučenice iz četvrtog stoljeća. Bibijana je rođena u Rimu 352. godine. Potječe iz obitelji svetaca, jer su joj i majka Dafrosa i otac Flavijan kao i sestra Demetrija podnijeli mučeništvo za cara Julijana Apostata te su kao takvi upisani na listu svetaca.

Tijelo svete Bibijane i danas počiva u po njoj nazvanoj bazilici na rimskom brežuljku Eskvilinu, a nad grobom joj se nalazi kip koji je izradio čuveni barokni kipar Bernini.

Prema predaji, svetica je pripadala uglednoj i imućnoj rimskoj obitelji te je bila proganjana zbog svoje vjere. Otac joj je umro u progonstvu, majci su joj odrubili glavu, a Bibijana i sestra joj Demetrija zajedno su uhićene i zajedno podnijele mučeništvo. Sestra joj je izdahnula za vrijeme mučenja, a Bibijana je, čvrsta u vjeri, izdržala nekoliko mjeseci u tamnici izvrgnuta različitim pogrdama i mukama. Unatoč pritiscima, nije se odrekla vjere.

Bibijana je ostala čista, a njezina vjera je kroz podnesene teškoće još snažnije zasjala.

Mučitelji su se domišljali različitim smicalicama kako bi je natjerali na otpad od vjere. Tako su je zatvorili s nekom ženom na lošem glasu, nadajući se da će je ova nagovoriti na prostituciju. Bibijana je ostala čista, a njezina vjera je kroz podnesene teškoće još snažnije zasjala. Na kraju je s velikim mirom skončala za posljednjeg mučenja koje se dogodilo 363. godine.

Vezani članci

Nakon smrti tijelo joj je bačeno zvjerima, ali ga one nisu htjele oskvrnuti pa ga je nakon dva dana neki svećenik Ivan uzeo i pokopao u svome vrtu. Tu je poslije podignuta njoj posvećena crkva. Nad grobom joj je izraslo stablo koje je liječilo glavobolju i epilepsiju pa svetu Bibijanu zazivaju kod epilepsije, mamurluka, glavobolje i mentalnih bolesti, a utječu joj se i neudane žene te žrtve mučenja i progona.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er