VJERA I DUHOVNOST

Sveta Bernardica umrla je na uskrsnu srijedu moleći ovu molitvu

Posljednji sati života svete Bernardice na zemlji bili su mučni, dok je svoju patnju sjedinjavala s Kristovom i molila se Djevici Mariji za snagu. Sveta Bernardica umrla je na uskrsnu srijedu moleći ovu molitvu…

Kad su čudesne vode u Lourdesu postale nadaleko poznate, sveta Bernardica odlučila je živjeti životom molitve i samoće. Pridružila se sestrama milosrdnicama i ostatak života provela u samostanu u Neversu u Francuskoj. Godinama je patila od raznih bolesti i na kraju umrla u dobi od 35 godina. Umrla je 16. travnja 1879., što je bila uskrsna srijeda, srijeda tijekom uskrsne osmine.

Francuski pisac Paul Joseph Henri Lasserre de Monzie pisao je o posljednjem danu prije njezine smrti u svojoj pobožnoj biografiji “Bernadette”. Započinje poglavlje o njezinoj smrti prisjećajući se riječi koje bi svećenik rekao na misi tog dana: U srijedu u Uskrsnom tjednu, sunce je jarko izašlo kako i priliči blagdanu i svi su svećenici kršćanskog svijeta, dok su se penjali uz stepenice oltara, započeli ovim božanskim riječima uvod u misu: “Dođite, blagoslovljeni moji Oče, posjeduj ti kraljevstvo pripravljeno za tebe od postanka svijeta. Aleluja! Aleluja! Aleluja!” Bio je to prikladan dan za svetu Bernardicu jer su te riječi sažele ono u čemu je Bog pozivao sveticu da uživa, piše Aleteia.

Njezini najmučniji sati bili su između 11:00 i 15:00 sati. Ovo je također odgovaralo Isusovoj posljednjoj agoniji: Činilo se da je zahvaćena nepodnošljivim patnjama i nedvojbeno svjesna da se posljednja nit života sprema prekinuti, željela se ujediniti neraskidivom ljubavlju s božanskom mukom Onoga koji je umro za sve nas. Svojom klonulom rukom uzela je raspelo koje joj je ležalo na srcu i podigavši ga do svojih usana, dvaput je nježno i polako poljubila pet najsvetijih rana našeg Spasitelja Isusa.

Nakon 15:00 sati, ušla je u svoju posljednju agoniju: Žalosna Majka nazočna na Golgoti također je bila prisutna, iako nevidljivo, u agoniji ovog djeteta, kojega je voljela i kojemu je obećala sreću, ne na ovom nego na onom svijetu.

I Bernardica joj se obratila. Jasnim glasom ponavljala je s naglaskom, Sveta Marijo, Majko Božja moli za mene, jadnog grešnika. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za mene jadnog grešnika. Ubrzo nakon toga, “još nije sve bilo gotovo. Izražajnom kretnjom, jer joj je dah bio toliko nestao da joj se više nije mogao čuti glas, rekla je, ‘Žedna sam’… Popila je nekoliko kapi, obrisali su joj usne i zatim sagnuvši glavu, izdahnula je dušu Bogu.” Sveta Bernardica je toga dana umrla, potpunije se sjedinivši s Isusom u njegovoj posljednjoj agoniji.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er