VJERA I DUHOVNOST

Evo što nam molitva često može otkriti o nama samima

Možda toga nismo svjesni, ali naša vjera možda nije tako jaka kao što mislimo da jest. Molitva je prvi test kojim se vidi imamo li doista vjere u Boga.

Kao kršćani, pozvani smo imati vjeru u Boga, vjerujući da će Bog učiniti ono što kaže da će učiniti i da nas istinski voli. Iako se intelektualno možemo složiti s takvim vjerovanjem, ono možda neće uvijek doprijeti do dubine našeg srca. Molitva je jedno od prvih bojnih polja za takvu vjeru.

Katekizam Katoličke Crkve objašnjava ovaj test u svom dijelu o molitvi: Najčešća, ali najskrivenija kušnja je naš nedostatak vjere. Ono se manje izražava deklariranom nepovjerljivošću nego našim stvarnim preferencijama. Kad počnemo moliti, tisuću trudova ili briga za koje se smatra da su hitni bore se za prioritet; još jednom, to je trenutak istine za srce: što je njegova prava ljubav? KKC 2732

Trebamo se zapitati tijekom molitve, želi li naše srce doista biti sjedinjeno s Bogom? Ili su nam druge stvari u životu važnije? Je li Bog važan u našim životima? Druga je mogućnost da se prema Bogu odnosimo više kao prema posljednjem utočištu, moleći se samo kad nam nešto treba, piše Aleteia.

Katekizam komentira i ove kušnje: Ponekad se Gospodinu obraćamo kao posljednjem utočištu, no vjerujemo li doista da jest? Ponekad upisujemo Gospodina kao saveznika, ali naše srce ostaje drsko. U svakom slučaju, naš nedostatak vjere otkriva da još uvijek ne dijelimo raspoloženje poniznog srca: “Bez mene ne možete učiniti ništa.” KKC 2732

Jedan od načina na koji možemo ispitati vlastito srce jest utvrditi kakvu ulogu u njemu ima molitva.

Autor Jim Beckman, u svojoj knjizi Bože, pomozi mi: Kako rasti u molitvi, primijetio je ključno načelo u davanju prioriteta molitvi: Način na koji provodimo vrijeme otkriva čemu pridajemo vrijednost. Jedan autor kojeg sam čitao o ovoj temi sa zadovoljstvom je primijetio da nitko nikada nije umro od gladi zato što nije imao vremena za jelo.

Postoje stvari koje svakodnevno radimo s vremenom, a ako pratimo svoju aktivnost, vidjet ćemo što nam je uistinu važno. Ako je molitva nešto što cijenimo, naći ćemo vremena za nju. Ako doista cijenimo molitvu, napravit ćemo mjesta u svom dnevnom rasporedu. Jedan od načina da to učinite je da molitva bude prioritet i da je prvo rasporedite. Na primjer, kada pogledate svoj dan, umjesto da razmišljate o svim stvarima koje trebate učiniti, prvo se zapitajte: “Kada se mogu moliti danas?” Tada možete raditi unatrag i rasporediti sve ostalo. To je jednostavno načelo, ali ono koje ne volimo uvijek slijediti.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er