REGIJASVIJETVIJESTI

Sve veći interes za opciju školovanja kod kuće

Škotski primjer koji dokazuje da se smjernice i upute Svjetske zdravstvene o organizacije o uvođenju radikalno liberalnog spolnog odgoja u odgojno- obrazovne ustanove sve češće provode u praksi potaknuo je brojne roditelje da razmisle o alternativi javnom školstvu. Uz to brojni su roditelji učeći s djecom tijekom online škole uočili mnoge manjkavosti sustava javnog i besplatnog obrazovanja i smatraju da bi svojim osobnim zalaganjem, ali i slobodom da kreiraju individualni proces učenja za svoje dijete u tome bili mnogo uspješniji i efikasniji od trenutnog modela obrazovanja. Zbog velikog interesa za temu prenosimo članak o školovanju kod kuće s portala Tribun.hr:

“Školovanje kod kuće, kao što i sam naziv govori, je oblik školovanja u kojem roditelji odluče obrazovati svoju djecu unutar svog doma umjesto da ih šalju u tradicionalne javne ili privatne škole. Obitelji se iz raznih razloga odlučuju na ovaj oblik obrazovanja; nezadovoljstvo javnim obrazovnim sustavom i dostupnim oblicima obrazovanja, vjerska ili ideološka načela za koje roditelji vjeruju da se narušavaju u sklopu javnog obrazovanja, ili pak uvjerenje da djeca nemaju dovoljnu mogućnost napredovanja u klasičnoj školskoj strukturi.

Prije uvođenja javnog školstva većina djece je bila školovana upravo u krugu obitelji ili lokalne zajednice. U današnje vrijeme školovanje kod kuće najpopularnije je u SAD-u, gdje je popularizirano naročito sedamdesetih godina prošlog stoljeća, te je s vremenom broj takve djece rastao iz godine u godinu za oko 10 posto.

Roditelji najčešće navode dva razloga za odluku o školovanju svoje djece kod kuće, a to su nezadovoljstvo lokalnim školama, te interes za većim uključenjem u djetetov razvoj i obrazovanje. Nezadovoljstvo školama uključuje zabrinutost glede okruženja u školi, kvalitetu načina rada s djecom, obrazovni program, te zlostavljanje vršnjaka, kao i nepovjerenje u sposobnost školskog osoblja da se adekvatno posvete djeci, naročito djeci s posebnim potrebama.

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er