SVIJETVIJESTI

Stiže novi test za koronavirus: Precizan je 99 posto, upotrebljavat će se u cijeloj Europi…

‘Ovaj test će biti koristan vladajućima u svijetu jer će pokazati kako se virus kretao kroz populaciju’

Tvrtka Abbot, globalni dijagnostički stručnjak sa sjedištem u Velikoj Britaniji, priopćila je da je njihov test na antitijela koji utvrđuje je li netko zaražen koronavirusom čak 99 posto precizan. Kako prenosi Independent, test je certificiran za upotrebu po cijeloj Europi, a kompanija je poručila da će do kraja svibnja isporučiti milijune laboratorijskih ispitivanja diljem Europe.

Ovaj dijagnostički test dobio je oznaku CE koja pokazuje da je u skladu s sigurnosnim pravilima EU-a i sada se može koristiti u laboratorijima širom Velike Britanije za testiranje na antitijela stvorena kad je osoba zaražena Covid-19.

Test će pokazati kako se virus kretao kroz populaciju

Izvanredni profesor za statičnu mikrobiologiju na Sveučilištu Reading, dr. Simon Clarke, kazao je za Independent da je razvoj testa bio “vrlo značajan”. Objasnio je i zašto jer test pokazuje je li osoba ikada bila izložena virusu i je li kod nje izazvan imuni odgovor. Ono što test ne može učiniti jest reći je li osoba imuna ili nije.

“Antitijela sama po sebi ne daju vam zaštitni imunitet, moglo bi se dogoditi, ali mi to ne znamo. Neki koronavirusi uzrokuju prehladu i ostavljaju oboljelima imunitet koji kratko traje. Budući da je koronavirus toliko nov, znanstvenici još nemaju pojma hoće li imunitet trajati nakon infekcije. Ovaj test će biti koristan vladajućima u svijetu jer će pokazati kako se virus kretao kroz populaciju”, objasnio je dr. Clarke.

Test je ključan kako bi se vidjelo tko se može vratiti na posao

Abbott test, izrađen u Europi, može se koristiti u strojevima koji su već u laboratorijima širom Velike Britanije. Testiranje je ključno za pomoć u identificiranju pacijenata koji su imali Covid-19 infekciju i koji bi se mogli vratiti na posao jer imaju antitijela. Ti testovi bi mogli biti presudni za zdravstvene radnike i ljude u drugim ključnim ulogama.

No, znanstvenici još ne znaju što stoji iza imuniteta nakon infekcije i još je nejasno mogu li se ljudi koji su preboljeli koronu ponovno zaraziti infekcijom Covid-19. Izvođenje široko rasprostranjenog testiranja i na zaražene i na oporavljene bolesnike s koronavirusom vjerojatno će biti ključni dio mjera britanske vlade za zaustavljanje blokade Velike Britanije 23. ožujka.

Profesor John Newton, koji predvodi vladine napore na testiranju, rekao je da bi testovi za antitijela za javnost mogli biti dostupni već sljedećeg mjeseca ili početkom lipnja.

Dnevnik.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er