CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Smije li svećenik ili vjeroučitelj vjeroučenicima govoriti svoje osobno mišljenje o ukazanjima u Međugorju?

Smije li svećenik ili vjeroučitelj vjeroučenicima govoriti svoje osobno mišljenje o Međugorju, jedno je od pitanja koje su slušatelji postavili u emisiji HKR-a “Halo, velečasni?” na koja je odgovarao vlč. Ljubo Vuković, župnik župe Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.

Smije li svećenik ili vjeroučitelj vjeroučenicima govoriti svoje osobno mišljenje o Međugorju, konkretno, pozitivno govoriti o ukazanjima prije službene potvrde Crkve?

Ovdje je jako dobro rečeno da je to njegovo „osobno mišljenje”. Crkva se tu još nije očitovala. Mi nismo dužni vjerovati u Lurd i Fatimu, to nisu dogme, ali ljudi imaju svakakva iskustva. Ja sam tu dosta konzervativan, ali sreo sam vjernike obraćenike koji su otišli u Međugorje kao turisti, kritički promatrati, neki čak i ismijati, a vratili su se kao vjernici. Dobro je ako im je Međugorje pomoglo.

Moj stav je da je „Međugorje” je i u Kustošiji i u svakoj rodnoj župi, Isus nije ljepši u ovoj ili onoj destinaciji, Isus je jednako velik na svakoj misi i u svakoj crkvi. Isto tako vjerujemo da se Majka Božja može ukazati, iako nismo to dužni vjerovati.

Isto je i po pitanju Međugorja, to nas ne treba opterećivati. Ako odete u Međugorje, tamo je sveta misa. Sveta misa ne može biti ništa krivo. Izmolit ćete krunicu, otići na križni put, ništa loše niste napravili. Ako dobijete nešto više od toga, a mnogi dobiju više od toga, Bogu hvala, a Crkva će o tome reći kad bude vrijeme i dati svoj pravorijek, jer Crkva ne mijenja zakone svakih deset godina. Kad Crkva kaže „Amen” to onda vrijedi stoljećima. I tu sam ponosan na Crkvu, Crkvi se nikamo ne žuri. Vjeroučitelj nije ništa loše napravio, on je rekao svoje osobno iskustvo, možda je imao jako dobro duhovno iskustvo i zašto to ne podijeliti.

Izvor: hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er