CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Smije li se na Blagovijest jesti meso iako je korizmeni petak?

Smije li se na Blagovijest jesti meso iako je korizmeni petak? Kao što nam je poznato, korizma je pokorničko vrijeme u životu Katoličke Crkve u kojem se kroz odricanja pripremamo za proslavu Uskrsa.

Katolici su u korizmene petke, kao i ostale petke u godini, dužni uzdržavati se od jedenja mesa, s time da valja pripomenuti kako „biskupska konferencija može pobliže odrediti obdržavanje posta i nemrsa, a isto tako zamijeniti ih, u cijelosti ili djelomično, drugim oblicima pokore, osobito djelima dobrotvornosti i vježbama pobožnosti“ (Kan. 1253).

Ipak, što se dogodi kada se korizmeni petak poklopi s nekom velikom proslavom u crkvenoj godini, kao što je Blagovijest (Navještenje Gospodinovo) koja će biti ovog petka?

„Uzdržavanje od mesne ili druge hrane, prema propisima biskupske konferencije, neka se obdržava svakog petka u godini, osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim među svetkovine“, stoji u Zakoniku kanonskog prava (Kan. 1251), piše portal Bitno.net

Svetkovine su najznačajniji dani kojima se slavi neko posebno Božje djelo spasenja; one su prvi stupanj liturgijskih slavlja, ispred blagdana i spomendana, a među njih se ubraja i Blagovijest.

Prema tome, biskupi ne moraju dati nikakvo posebno odobrenje kada Blagovijest padne na petak, budući da već postoji pisano pravilo da se nemrs ne odnosi na svetkovine.

Donosimo vam popis i ostalih svetkovina Katoličke Crkve:

Uskrs, Božić, Bogojavljenje (Tri kralja), Uzašašće, Duhovi, dani vazmene osmine, Presveto Trojstvo, Tijelovo, Srce Isusovo, Krist Kralj, Sveti Josip, Bezgrešno Začeće B. D. Marije; Velika Gospa, Svi sveti, Sv. Petar i Pavao, Rođenje Ivana Krstitelja, vlastite svetkovine – svetkovina glavnog zaštitnika mjesta ili grada (slavlje obvezujuće i za redovničke zajednice);

svetkovina posvete i godišnjice posvete vlastite crkve; svetkovina naslovnika vlastite crkve i svetkovina naslovnika, utemeljitelja ili glavnog zaštitnika reda ili kongregacije.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er