CRKVASVIJETVIJESTI

Službena Srbija dala pisanu izjavu o ‘Stepincu kao ustaškom vikaru’ – izljevi mržnje iz Srbije su redovita pojava

Stotine puta do sada je iz Srbije dolazio govor mržnje, uvreda i prozivanja hrvatskog naroda. Sve to ne bi bio problem da je to samo pisanje medija, ali kada takve izjave dolaze iz samo vrha službene Srbije, od njihovih ministara, predsjednika države i drugih javnih osoba, tada je vrijeme da službena Hrvatska kaže: Dosta!

Najnovija uvreda dolazi kao službeni dopis Ministarstva obrane Srbije na čijem je čelu ministar Aleksandar Vulin. Ministarstvo obrane Srbije objavilo je priopćenje s pisanom izjavom ministra Aleksandra Vulina u kojoj je ocijenio da je “hrvatska politika prema Srbiji mješavina mržnje i kompleksa”, piše dnevnik.ba

“Hrvatska pažljivo prati naše izbore, mi njihove ne pratimo ni malo. U Hrvatskoj znaju ime i biografiju svakog ministra u našoj Vladi, a mi skoro da ne znamo da njihova Vlada i postoji”, rekao je Vulin. Odnos prema Srbiji “jedna od ključnih točaka predizbornih programa u Hrvatskoj”, ocijenio je pa nastavio: “A mi jedva da ih se sjetimo, osim kada se iznova javno zakunu poglavniku, što tajno nisu ni prestajali raditi.”

“Hrvatska službena politika kao ni ustaški ološ ne prestaje s napadima na Vučića i Srbiju”, rekao je Vulin.

“Njihova politika prema Srbiji je mješavina mržnje i kompleksa. To je i očekivano od naroda kojima je vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac kandidat za sveca. Kakav svetac takav i narod koji ga zove blaženi”, naveo je Vulin u pisanoj službenoj izjavi koju je medijima proslijedilo Ministarstvo obrane Srbije.

Podsjetimo se da je ovo samo jedan u nizu izljeva mržnje prema Hrvatima iz redova službene Srbije na čijem je čelu Aleksandar Vučić, te da se to događa i izvan predizbornih aktivnosti koje su u Srbiji u tijeku.

Tako je 2018. u govoru koji je održao srpski predsjednik Aleksandar Vučić, dok je Milorad Pupovac kao čelnik SDSS-a bez prigovora slušao njegove riječi, neovisna Hrvatska uspoređena s nacističkom Njemačkom, a hrvatsko vodstvo iz 1990-ih s Adolfom Hitlerom. To se dogodilo u Bačkoj Palanci povodom 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Uz Vučića koji je uspoređivao Hrvatsku s nacističkom državom su stajali vođe Srba: Milorad Dodik, Milorad Pupovac, patrijarh SPC Irinej te drugi predstavnici srpskog naroda u Srbiji i susjednim zemljama.

Milorad Pupovac, koalicijski partner HDZ-a, tom prilikom je mirno odslušao uvrede na račun hrvatskog naroda i Hrvatske, premda je kao parlamentarni zastupnik u Hrvatskom Saboru morao napustiti skup koji vrijeđa državu koju Pupovac predstavlja u parlamentu. Službenog očitovanja i ograđivanja od izjave predsjednika Srbije od strane Pupovca, bliskog Andreju Plenkoviću, nije bilo.

Ono što je najbolnije je to da stranka na vlasti HDZ, osim nemuštih priopćenja, nije nikada napravila ništa čime bi pokazala Srbiji zube. Posebno je to bilo moguće, i još uvijek jest, na putu Srbije u EU. I to ne samo zbog opetovanih izjava mržnje s najviših političkih razina Srbije, već i zbog svega što se događalo u Domovinskom ratu, a tiče se: ratne odštete, procesuiranja zločinaca, odštete hrvatskim državljanima koji su bili zatočenici koncentracijskih logora u Srbiji, te posebno otkrivanja masovnih grobnica s tijelima ubijenih i nestalih Hrvata u Domovinskom ratu.

dnevnik.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er