EUROPAVIJESTI

Razmatra li se o izlasku Mađarske iz EU? Razlog- Dok Zapad svjesno raskida s kršćanskim moralom, Mađari se drže tisućljetnih vjerskih temelja

Mađarski list Magyar Nemzet („Mađarska nacija”), često ima ulogu svojevrsnog poligona za testiranje javnog mnijenja u Mađarskoj. U njemu se lansiraju teme za koje premijer Viktor Orban i članovi njegove vlade žele znati kakvo je raspoloženje javnosti, ali bez da sami direktno pokrenu to pitanje. Tako je opet bilo i prošlog vikenda. List je nedavno pokrenuo raspravu o temi koja je čak i u mađarskim vladinim krugovima do sada bila tabu: izlazak Mađarske iz Europske unije, piše DW.

„Vrijeme je za razgovor o Huxitu”, naslovio je Magyar Nemzet njemačku verziju tog priloga. To je odjeknulo poput bombe: o tome su izvijestili skoro svi veći mediji, oporbeni političari su se zgražali, mnogi komentatori su izrazili zabrinutost. Nije čudo: oko toga da Mađarska spada u EU do sada je vladao nadstranački i društveni konsenzus.

U mađarskoj verziji članka u listu Magyar Nemzet piše: „Sada napokon ozbiljno moramo razmotriti naš mogući izlazak iz saveza država koji krvari iz tisuća rana, pokazuje imperijalne simptome i ponaša se podcjenjivački i arogantno prema svojim istočnoeuropskim članicama.”

Razlog: „Naši putevi su se razdvojili. Dok Zapad već potpuno svjesno raskida s kršćanskim moralom i svjetskim poretkom i umjesto toga najavljuje izgradnju kozmopolitskog, bezličnog svjetskog društva, koje se oslanja na bezgraničnu samodopadnost i samouništenje individue. Mi, Mađari, Poljaci i Srednja Europa se čvrsto držimo naših tisućljetnih kulturnih i vjerskih temelja.”

Članak je napisao politolog Tamas Fricz, koji je poznat kao konzervativac i podržavatelj desnih politika. No on nije politički autsajder nego vodeći član važnih organizacija bliskih Orbanu, poput Foruma civilnog udruživanja (CÖF). Taj Forum organizira periodički takozvane „mirovne marševe” s desecima ili stotinama tisuća sudionika, na kojima se većinom čuju oštri govori protiv EU-a.

Mediji pišu kako je moguće da su vladajući krugovi bili unaprijed informirani o Friczovom članku. Temu Huxit prošlih je tjedana načelo više mađarskih političara iz vladajuće stranke – ali samo indirektno piše Narod.hr.

Laszlo Köver, predsjednik mađarskog parlamenta, početkom srpnja je u jednom intervjuu izjavio da bi danas na referendumu o članstvu u EU-u „posve sigurno glasovao protiv”. A ministar financija Mihaly Varga prošli je tjedan rekao da bi na referendumu, doduše, trenutačno glasao s „da”. Ali da bi to pitanje moglo dobiti novo značenje krajem ovog desetljeća, kada Mađarska počne više uplaćivati u proračun EU-a nego što iz njega dobije.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er