CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Ovo je razlog zbog kojeg je papa u miru Benedikt XVI. uzeo ime današnjeg moćnog sveca

“Sveti Benedikt temeljna je točka za jedinstvo Europe i snažan poticaj za nezaobilazne kršćanske korijene njezine kulture i civilizacije”, rekao je papa u miru Benedikt XVI. na svojoj prvoj općoj audijenciji, govoreći pred 15 tisuća ljudi.

Na svojoj prvoj općoj audijenciji na Trgu Svetoga Petra, tadašnji je papa Benedikt XVI. želio pojasniti zašto je odabrao baš to ime u službi rimskog biskupa i pastira cijele Crkve, prenosi Catholic News Agency. 

Papa je zahvalio Bogu što ga je odabrao za Petrova nasljednika i objasnio zašto je uzeo ime Benedikt.

“Htio sam se zvati Benedikt XVI. kako bih održao povezanost s Benediktom XV. koji je vodio Crkvu u teškom razdoblju Prvoga svjetskog rata. Bio je prorok čvrstog i autentičnog mira te je učinio sve što je bilo moguće da se izbjegne rat i ograniče njegove kobne posljedice. Kao i on, želim se staviti u službu pomirenja i sklada među narodima, uz duboko uvjerenje da je veliko dobro mira prije svega jedan dar Božji, lomljiv i dragocjen, za koji moramo zazivati, braniti ga i ostvariti među svima”, rekao je na svojoj prvoj audijenciji papa Benedikt XVI.

Sveti Benedikt temeljna je točka za jedinstvo Europe i snažan poticaj za nezaobilazne kršćanske korjene njezine kulture i civilizacije!

Nadalje ističe: “Ime Benedikt, osim toga, podsjeća na izvanredno veliku pojavu ‘patrijarha zapadnog redovništva’, svetog Benedikta iz Nursije, zaštitnika Europe uz svetu braću Ćirila i Metoda”.

Naglasivši da se ovaj svetac mnogo štuje u Njemačkoj, točnije u njegovoj domovini Bavarskoj, rekao je da je on “jedna od temeljnih točaka za jedinstvo Europe i snažan poticaj za nezaobilazne kršćanske korijene njezine kulture i civilizacije”.

Papa je molio za pomoć svetoga Benedikta da “Krist nastavi biti centar naše egzistencije i da zauzme prvo mjesto u našim mislima i svim našim djelatnostima”.

benedikt

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er