SVIJETVIJESTI

Prvi čovjek američke biomedicine: Lijek će biti dostupan za ….

Francis Collins, prvi čovjek američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, krovne biomedicinske organizacije odgovorne za zdravlje javnosti u SAD-u, optimističan je u svojoj tvrdnji da bi efikasan lijek protiv koronavirusa mogli imati već za dva do tri mjeseca.

“Napredak je velik. Imamo dva lijeka koja potvrđeno djeluju – remdesivir i deksametazon. Dokazani su tijekom kontroliranih nasumičnih testova, što je jedini način da znate da li nešto djeluje”, rekao je Collins za CNN. Podsjetimo, remdesivir je antivirusni lijek koji je već pokazao da pozitivno djeluje na smanjenje trajanja bolesti COVID-19, a deksametazon je steroid koji je pokazao da reducira šansu smrtnog ishoda, prenosi Klix.

“U fazi smo početka kliničkih ispitivanja za neke druge supstance kao što su antikoagulanti. Znamo da je zgrušavanjne krvi popratni problem koronavirusa i bilo bi dobro kada bismo to mogli zaustaviti”, rekao je Collins. Također, najuzbudljivija stvar je korištenje monoklonalnih antitijela koja potiču od ljudi koji su preboljeli COVID-19. Ta antitijela sada mogu biti pretvorena u lijek.

“Ja sam optimist. Bez da mogu reći garantirano, ali mislim da ćemo imati ‘nešto’ za dva do tri mjeseca, u smislu efektivnog liječenja”, kaže Collins. On je optimističan i kada je u pitanju cjepivo jer smatra da će prva cjepiva biti dostupna već krajem godine.

“Oko 27. srpnja počet ćemo sa testiranjem nad 30.000 dobrovoljaca”, rekao je Collins, dodavši da za takav potez postoji temelj dobrih preliminarnih rezultata. Ako ovo testiranje bude pozitivno, deseci milijuna cjepiva bit će spremni za korištenje do kraja 2020. godine

medjugorje-news.com/klix.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er