SVIJET

Pronađene relikvije Predragocjene Krvi Kristove koje su bile ukradene iz francuske opatije

Već 1 000 godina hodočasnici dolaze u opatiju Fécamp u Normandiji kako bi štovali relikvije “Predragocjene Krvi Kristove”. Iste su pak bile ukradene kasno navečer 1. lipnja iz sakristije u Fécampu, sjeveroistočno od luke Le Havre. Vjeruje se da je lopov bio zaključan u zgradi preko noći i da je u to vrijeme bilo slabo osiguranje.

Šest tjedana kasnije, nizozemski detektiv za umjetnine opisao je kako su mu relikvije predane u složenoj operaciji, prenosi Nedjelja.ba

Arthur Brand kaže da će ih sada dati policiji kako bi ih vratili u opatiju.

“Sedam do osam posto ukradenih umjetnina bude vraćen a velik dio njih bude uništen. U ovom slučaju, mislim da lopov nije imao pojma što je to”, rekao je za Arthur BBC.

Relikvije su sadržavale dvije olovne bočice koje su, prema legendi, bačene u more u deblu i isplivale na obalu kod Fécampa. Uz njih ukradeno je i više liturgijskog posuđa i drugih predmeta.

Raskošni artefakt ostavljen je na kućnom pragu gosp. Branda u Nizozemskoj

Gospodin Brand, koji je nadaleko poznat po svom radu na pronalaženju ukradenih umjetnina i artefakata, opisao je kako ga je netko kontaktirao putem e-maila i otkrio da su relikvije pohranjene u kući prijatelja lopova koji ih je ukrao.

Kad je prijatelj shvatio o čemu je riječ, proslijedio ju je osobi koja je nizozemskom detektivu za umjetnine poslala e-mail, a koja je predložila da relikviju ostave na njegovu pragu i pozvone na vrata.

Vraćanje izravno u opatiju predstavljalo je rizik od uhićenja, objasnio je Brand.

Biskup Le Havrea mons. Jean-Luc Brunin rekao je tada da je riječ o nepodnošljivom napadu na vjeru ljudi i dio tradicije koja se proteže sve do 12. stoljeća.

Krađa se dogodila manje od dva tjedna prije godišnje mise kojom se časti relikvija “Predragocjene Krvi“.

“Nekoliko dana kasnije, u 22:30, čuo sam zvono na vratima. Pogledao sam s balkona van i u mraku ugledao kutiju. Potrčao sam niz stepenice u strahu da ju netko ne uzme. Vani sam pogledao okolo, ali nije bilo nikoga”, rekao je gospodin Brand koji je i sam katolik te je istaknuo kako ga je očarala ljepota relikvija. Opisujući trenutak kada je otvorio kutiju kazao je kako je to “autentično, religiozno iskustvo”.

Konstatirao je da će relikvije predati nizozemskoj policiji i da će ona biti odgovorna za njihov povratak u opatiju u Fécampu.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er