CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Prekrasne misli svetaca o Euharistiji

Prekrasne misli svetaca o ljepoti Euharistiji „Kad pčela skupi rosu s neba i zemaljski najslađi nektar s cvijeća, pretvori je u med, a zatim požuri u svoju košnicu. Na isti način, svećenik, uzevši s oltara Sina Božjega (koji je poput rose s neba i istinski Marijin sin, cvijet našega čovječanstva), daje nam ga kao ukusnu hranu.”

Ovo je samo jedan od desetaka prekrasnih i dubokih citata o Tijelu i Krvi Gospodina našega Isusa Krista. Oplemenite svoju dušu riznicom svetačkih izreka koju vam donosimo u nastavku.

Prije nekog vremena objavio sam članak o “Citatima svetaca o slavljenju Marije, Majke Božje”. Dokazano je da je razvijanje snažne odanosti našoj Majci Mariji najbrži i najučinkovitiji put do potpunog povjerenja i štovanja njezinog Sina Isusa, piše Catholic Stand. A budući da je Isus stvarno prisutan u euharistiji, također se čini vrijednim vidjeti što su sveci imali reći o sakramentu sakramenata, svetoj euharistiji.

Iz Svetog pisma znamo da je Euharistija nastavak vječnog pashalnog obroka u novom obliku: umjesto da jedemo zemaljsko janje kao žrtveni obrok i pijemo obično vino u Starom savezu, sada konzumiramo stvarno Jagnje Božje i pijemo Njegovu pravu krv u Novom savezu. Zbog toga se zove Sveta pričest, jer smo tada jedno s Kristom (1. Korinćanima 6,17), On prebiva u nama i mi u Njemu (Ivan 6,56), a Isus nam daje slavu koju mu je Otac dao ( Ivan 17,22). Baš kao što nam jedenje plastične banane (simbol prave banane) ne bi pružilo hranu kao što bi to učinila prava banana, baš tako nas jedenje Isusova simbola ne bi učinilo jedinstvenim s Kristom. Međutim, u Euharistiji konzumiramo stvarnog Jaganjca Božjeg i pijemo njegovu krv.

Citati svetaca o euharistiji

Sveti Ignacije Lojolski

„Jedan od najcjenjenijih učinaka svete pričesti je sačuvati dušu od grijeha i pomoći onima koji padnu kroz slabost da ustanu. Stoga je mnogo isplativije pristupiti ovom božanskom sakramentu s ljubavlju, poštovanjem i samopouzdanjem, nego se kloniti viška straha i skrupuloznosti. ”

Sveti Ambrozije Milanski

“Ako je to” kruh svagdašnji “, zašto ga uzimate jednom godišnje? Uzmite svakodnevno ono što će vam svakodnevno obogaćivati. Živi na takav način da mogneš zaslužti svakodnevno ga primati. Tko ne zaslužuje svakodnevno ga primati, ne zaslužuje ga dobiti ni jednom godišnje. ”

Sveti Franjo Saleški

„Kad pčela skupi rosu s neba i zemaljski najslađi nektar s cvijeća, pretvori je u med, a zatim požuri u svoju košnicu. Na isti način, svećenik, uzevši s oltara Sina Božjega (koji je poput rose s neba i istinski Marijin sin, cvijet našega čovječanstva), daje vam ga kao ukusnu hranu. ”

Blaženi Pier Giorgio Frassati

„Svom snagom svoje duše potičem vas mlade da pristupite stolu pričesti što češće možete. Hranite se ovim anđeoskim kruhom odakle ćete crpiti svu energiju potrebnu za borbu u unutarnjim bitkama. Jer istinska sreća, dragi prijatelji, ne sastoji se u užicima svijeta ili u zemaljskim stvarima, već u miru savjesti, koji imamo samo ako smo čisti srcem i umom. ”

Sveti Padre Pio

“Uvijek ostanite bliski s Katoličkom crkvom, jer ona sama može vam pružiti istinski mir, jer ona sama posjeduje Isusa u Presvetom Sakramentu, istinskog Princa mira.”

Sveta Faustina, Dnevnik

„Želim se ujediniti s ljudskim dušama, znaj, kćeri moja, da kad dođem u ljudsko srce u svetoj pričesti, moje su ruke pune svih vrsta milosti koje želim dati duši. Ali duše čak i ne obraćaju pažnju na Mene; prepuštaju me Sebi i zaokupljaju se drugim stvarima … Ponašaju se prema meni kao prema mrtvom predmetu. ” (1385)

“Svako jutro za vrijeme meditacije pripremam se za cjelodnevnu borbu. Sveta Pričest uvjerava me da ću izvojevati pobjedu; i tako je. Bojim se dana kada ne primam svetu pričest. Ovaj kruh jakih daje mi svu snagu koja mi je potrebna za obavljanje moje misije i hrabrost da učinim sve što Gospodin traži od mene. Hrabrost i snaga koja su u meni nisu od mene, već od Onoga koji živi u meni – to je Euharistija. ” (91)

Sveti Alfons Liguori

“Od svih pobožnosti, štovanje Isusa u Presvetom sakramentu najveći je sakrament, Bogu najdraži i nama najkorisniji.”

Sveti Maksimilijan Kolbe

Dolaziš k meni i prisno mi se sjedinjuješ pod oblikom hrane. Tvoja Krv sada teče u mojoj, Tvoja Duša, Utjelovljeni Bog, spaja moju, dajući joj hrabrost i podršku. Kakva li čuda! Tko bi to uopće mogao zamisliti! ”

Sveti Efrem

„O, Gospode, ne možemo ići u bazen Siloam u koji si poslao slijepca. Ali mi imamo kalež Tvoje Predragocjene Krvi, ispunjen životom i svjetlošću. Što smo čistiji, to više primamo. ”

Majka Tereza

„Isus je sebi stvorio kruh života da bi nam dao život. Noću i danju, On je tamo. Ako stvarno želite rasti u ljubavi, vratite se Euharistiji, vratite se tom klanjanju. ”

Sveta Anđela iz Foligna

“Ako bismo na trenutak zastali i pažljivo razmotrili što se događa u ovom Sakramentu, siguran sam da bi pomisao na Kristovu ljubav prema nama preobrazila hladnoću naših srca u vatru ljubavi i zahvalnosti.”

Sveti Augustin

„Prepoznajte u ovom kruhu onoga koji je visio na križu i u ovom kaležu što je poteklo s njegova boka… sve što je unaprijed na mnogo i različitih načina najavljeno u žrtvama Starog zavjeta odnosi se na ovu jednu žrtvu koja je objavljena u Novom zavjetu. ”

„Euharistija je božansko skladište ispunjeno svakom vrlinom.”

Sveti Franjo Asiški

“Kakvo krasno veličanstvo! O uzvišene poniznosti! Da se Gospodar cijelog svemira, Bog i Sin Božji, ponizi ovako u obliku malog kruha, za naše spasenje ”

Sveti Franjo Saleški

„Kad ga primite, potaknite svoje srce da mu se poklonite; razgovarajte s Njim o svom duhovnom životu, gledajući Ga u svojoj duši tamo gdje je prisutan radi vaše sreće; dočekajte ga što toplije i ponašajte se prema vani tako da vaši postupci mogu dokazati svu njegovu prisutnost. ”

Sveti Ignacije Antiohijski

„Gladan sam kruha Božjeg, mesa Isusa Krista; Čeznem da pijem njegovu krv, dar beskrajne ljubavi. ”

Sveti Jeronim

“Ako Krist nije želio otpustiti Židove bez hrane u pustinji iz straha da će se srušiti na putu, to nas je naučilo da je opasno pokušati doći do neba bez Nebeskog kruha.”

Sveti Ivan Zlatousti

“Koliko vas kaže: Volio bih vidjeti Njegovo lice, odjeću, cipele. Vi ga zaista vidite, dodirnete ga, jedete ga. On vam se daje, ne samo da biste ga mogli vidjeti, već i da vam bude hrana i hrana. ”

“Kad se slavi misa, svetište je ispunjeno bezbrojem anđela, koji obožavaju Božju žrtvu.”

Sveta Terezija iz Lisieuxa

“Shvaćate li da je Isus tu u šatoru izričito za vas – samo za vas? Gori od želje da uđe u vaše srce … ne slušajte demona, smijte mu se i idite bez straha primiti Isusa mira i ljubavi. ”

„Pričestite se često, vrlo često. Tu imate jedini lijek, ako se želite izliječiti. Isus nije uzalud stavio ovu čežnju u vaše srce. ”

Sveti Ciprijan

“Ovaj nadnaravni kruh i ovaj posvećeni kalež služe za zdravlje i spas čovječanstva.”

Sveti Maksimilijan Kolbe

“Bog prebiva u našoj sredini, u Presvetom oltarskom sakramentu.” “On ostaje među nama do kraja svijeta. Stanuje na toliko oltara, premda je tako često uvrijeđen i oskvrnjen. ”

Sveti Makarije Veliki

„Rekao je: Ovo je moje Tijelo; stoga Euharistija nije lik njegova Tijela i Krvi, kao što su neki govorili, govoreći gluposti u svom umu, već je to stvarno Krv i Tijelo Kristovo. ”

Sveti Petar Julian Eymard

„Kako je drag naš sakramentalni Isus! Dočekuje vas u bilo koje doba dana i noći. Njegova Ljubav nikad ne poznaje odmor. Uvijek je najnježniji prema vama. Kad ga posjetite, On zaboravlja vaše grijehe i govori samo o svojoj radosti, svojoj nježnosti i svojoj ljubavi.”

“Kada vrijedno radimo, moramo se dobro hraniti. Kakva radost, što se možete često pričešćivati! To je naš život i podrška u ovom životu – Pričestite se često, a Isus će vas promijeniti u sebe. ”

„Imajte veliku ljubav prema Isusu u njegovom božanskom Sakramentu ljubavi; to je božanska oaza pustinje. To je nebeska mana putnika. To je Sveta arka. To je život i raj ljubavi na zemlji. ”

„Živite na božanskoj Euharistiji, kao što su Židovi živjeli na mani. Vaša duša može u potpunosti biti posvećena božanskoj euharistiji i vrlo sveta usred vašeg rada i kontakata sa svijetom. ”

Sveta Terezija Avilska

Ovdje na zemlji nemoguće je izvršiti zaslužniji čin od čestog posjećivanja Isusa u Euharistiji. Kad biste uzeli sva dobra djela koja su učinili svi ljudi koji su ikada živjeli u cijeloj povijesti i sve ih složili i pomnožili s milijun, ne bi bili jednaki zaslugama, vrlinama i vrijednosti jedne mise. Euharistijska žrtva je Kristova beskrajna zasluga, beskrajna vrijednost.

Sveta Margareta Marija Alacoque

„Svaki put kad posjetite Crkvu zbog Kristove ljubavi, Njegovo nas srce privuče u zagrljaj punog oduševljenja. Šator je poput Marijine utrobe u kojoj prebiva isti Krist koji vlada gore, obožavan od anđela, Onaj koji ulazi u naša tijela i duše. “

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er