CRKVAMOLITVE

7 razloga zbog kojih je molitva važna u kršćanskom životu

Molitva je sastavni dio života svakog kršćanskog vjernika. Donosimo Vam 7 razloga koliko je važna molitva u kršćanskom životu.

Što je molitva?
Molitva je uzdignuće duše k Bogu ili iskanje od Boga primjerenih dobara sukladnih njegovoj volji. Ona je uvijek dar Boga koji dolazi čovjeku ususret. Kršćanska je molitva osoban i živ odnos Božje djece s neizmjerno dobrim Ocem, s njegovim Sinom Isusom Kristom i s Duhom Svetim koji prebiva u njihovim srcima.

Zašto postoji sveopći poziv na molitvu?
Jer stvaranjem Bog prvi iz ništavila zove svako biće, a nakon grijeha čovjek i dalje može spoznati svoga Stvoritelja čuvajući želju za onim koji ga je dozvao u postojanje. Sve religije, posebice sva povijest spasenja, svjedoče o toj čovjekovoj čežnji za Bogom, ali Bog prvi neprestance svaku osobu privlači na tajanstven susret molitve.

Po čemu je Abraham uzor molitve?
Abraham je uzor molitve jer hodi u Božjoj prisutnosti, sluša ga i poslušan mu je. Njegova je molitva boj vjere jer u vjernosti Bogu on nastavlja vjerovati u časovima iskušenja. Nadalje, ugostivši u svome šatoru Gospodina pohoditelja koji mu povjerava svoj naum, Abraham se usuđuje odvažnim pouzdanjem zauzeti se za grješnike.

Vezani članci

Kako je molio Mojsije?
Mojsijeva je molitva izrazito kontemplativna: Bog, koji Mojsija zove iz gorućega grma, često se s njime dugo zadržava »licem u lice, kao čovjek s prijateljem« (Izl 33,11). Iz te prisnosti s Bogom Mojsije crpi snagu za svoje uporno posredovanje za narod: tako njegova molitva nagovješćuje zagovornu molitvu jedinoga posrednika, Isusa Krista.

Kakav je u Starome zavjetu odnos Hrama i kralja s molitvom?
U sjeni Božjega prebivališta – zavjetnoga kovčega i poslije Hrama – razvija se molitva Božjega naroda pod vodstvom njegovih pastira. Među njima David je kralj »po srcu Božjemu«, pastir koji moli za svoj narod. Njegova je molitva uzor molitvi naroda jer je prianjanje božanskome obećanju i ljupko pouzdanje u Onoga koji je jedini Kralj i Gospodin.

Koja je uloga molitve u poslanju proroka?
Proroci iz molitve crpe svjetlo i snagu za poticanje naroda na vjeru i obraćenje srca. Stupaju u veliku prisnost s Bogom i zagovaraju za braću kojoj naviještaju što su vidjeli i čuli od Gospodina. Ilija je otac proroka, tj. onih koji traže lice Božje. Na gori Karmelu on postiže da se narod vrati vjeri zahvaljujući zahvatu Boga koga je ovako molio: »Usliši me, Gospodine, usliši me!« (I Kr 18,37).

Koliko su u molitvi važni psalmi?
Psalmi su vrhunac starozavjetne molitve: Božja riječ postaje čovjekovom molitvom. Istodobno osobna i zajedničarska, Duhom Svetim nadahnuta, ova molitva pjeva Božje divote u stvorenju i u povijesti spasenja. Psalme je Krist molio i ispunio. Stoga su oni bitan i trajan dio molitve Crkve, prilagođeni ljudima svakoga stanja i svakoga vremena.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er