BiHVIJESTI

PREDSTAVLJEN PLAN CIJEPLJENJA ZA FBIH

Prvo će se cijepiti zdravstveni radnici, starije osobe i osobe sa kroničnim bolestima

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar predstavio je danas Plan cijepljenja u Federaciji BiH. Istaknuo je kako će cjepivo biti besplatno i dobrovoljno za sve građane. “Županije su dobile zadatke da formiraju operativne timove za provođenje cijepljenja i timove za cijepljenje u zdravstvenim ustanovama. Popisi prioriteta ljudi su započeti i na temelju njih će se organizirati imunizacija.

Stručno – savjetodavno tijelo za imunizaciju prihvatilo je prijedlog prioritetnih grupa i plan za imunizaciju. Prvo će se cijepiti zdravstveni radnici, štićenici socijalnih ustanova za starije osobe kao i radnici tih ustanova, osobe sa kroničnim bolestima, te osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama”, rekao je Pehar. Operativni timovi koji su zaduženi za provođenje ovog plana sastoje se od voditelja provedbe plana, osobe za logističku superviziju i osobe zadužene za nadgledanje procesa cijepljenja na terenu. U svim zavodima za javno zdravstvo formirani su ovakvi timovi.

Pehar je istaknuo kako u utorak imaju sastanak s tim operativnim timovima na kojem će biti fomiran odbor za koordinaciju te će biti dogovorene detaljnije procedure procesa cijepljenja te će se izvršiti edukacija operativnih timova o transportu i rukovanju cjepivom i načinom na koji će izvještavati o potrošnji i mogućim neželjenim reakcijama. Operativni timovi će biti zaduženi za dalju edukaciju u zdravstvenim ustanovama. Mia Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazala je kako svaka bolnička ustanova treba imati svoj tim, a u domovima zdravlja će za ovaj proces biti zaduženi timovi obiteljske medicine, HES službe kao i ostali liječnici. “Zaduženi su županijski zavodi za javno zdravstvo da oforme svoje timove da sprovode cijepljenje na terenu i ustanovama socijalne zaštite. Propisan je i način distribucije cjepiva od skladištenja do mjesta cijepljenja. Ovo zahtjeva ultrahladni lanac, to je novo cjepivo, nikada ovakvo cjepivo nismo imali koje traži ove uvjete. Cjepivo je potrebno iskoristiti u roku od pet dana kada se izvadi iz ultrahladnog skladišta. Raspoređivat će se po broju stanovnika u županijama i prioritetnim grupama”, kazala je Blažević.

Predloženo je da se cijepljenje odvija svako 10 minuta kako se pacijenti ne bi susretali, što znači da bi u jednom satu bilo cijepljenjo šest osoba. “Dužni su informirati sve ljude koji pristanu o sastojcima cjepiva i mogućim neželjenim dejstvima i potrebno je pacijenta nadzirati 15 minuta nakon što primi cjepivo”, kazala je Blažević. U staračkim domovima je predloženo da se cijepljenje radi od sobe do sobe što bi značilo da bi se u jednom satu cijepilo 12 osoba.

Obrazloženo je i kako se cjepivo razrjeđuje, a na današnjoj konferenciji je rečeno da je sustav transporta cjepiva od ranije utvrđen i “uhodan”. Pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je kako je za ovu godinu predivđeno 12+2 miliona KM ukoliko se državi omogući direktna nabavka vakcina. “Federacija je spremna za primjenu vakcina i nabavku dodatnih vakcina. To bi značilo 800.000 vakcina za 400.000 stanovnika preko Covaxa. Očekuje se još 800.000 vakcina preko zajedničkog sistema EU i imamo sredstva za druge vakcine poput AtraZeneca za koju se očekuje da će biti registrirana do kraja siječnja”, kazao je Čerkez.

www.medjugorje-news.com/vecernji.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er