BiHREGIJAVIJESTI

Pomoć u korona krizi: Hrvatska je BiH donirala 11,6 milijuna KM, a ne samo 324.000 KM kako pišu sarajevski mediji

Portal Klix.ba objavio je tekst pod naslovom „Ko je sve i koliko pomogao BiH od početka pandemije: Novac i zaštitna oprema”.

Između ostaloga navedeno je kako su prvu pomoć dostavile su Sjedinjene Američke Države. Donacija je sadržavala sanitetsku opremu, opremu za bolnice i hitne pomoći, hranu i vodu. Tri dana poslije Kraljevina Norveška je donirala 900.000 eura.

Dva dana poslije Vlada Srbije je pomogla Republici Srpskoj šatorima, krevetima, vrećama za spavanje i drugom materijalno-tehničkom opremom. U aprilu je Srbija RS-u donirala još dva kontingenta pomoći, podaci su Vanjskopolitičke inicijative BiH.

Evropska unija je 30. ožujka odobrila veliki paket pomoći Bosni i Hercegovini u iznosu od ukupno 80,5 milijuna eura, od čega je izdvojeno 7 milijuna eura za potrebe zdravstvenog sektora, a 73,5 milijuna eura za društveni i ekonomski oporavak.

U travnju se pomoć dodatno povećala.

Turska donira više stotina tisuća komada rukavica, maski, specijalnih maski i najmanje 2.000 testova na koronavirus. Rusija šalje tri aviona za Republiku Srpsku sa pet specijalnih vozila za dezinfekciju bolnica te ispomoć od devet vozača i 15 zdravstvenih radnika.

Sjedinjene Američke Države s kolegama iz NATO-a ponovo misle na BiH 14. travnja. Tog dana su uručena medicinska i dezinfekcijska sredstva kao odgovor na zahtjev za pomoć koji su vlasti u BiH uputile NATO-u i njegovom Euroatlantskom koordinacijskom centru za odgovor na katastrofe. Slične donacije su uručene i 28. travnja, 22. svibnja i 26. lipnja.

Malezija 15. travnja šalje 10 tona medicinske opreme i dva miliona zaštitnih maski. Slovenija je dan poslije dostavila 10 šatora za 60 osoba, 60 kreveta, 60 vreća za spavanje itd.

Tog dana u BiH stiže i mađarska pomoć u vidu 200.000 maski i 10.000 zaštitnih odijela. Krajem travnja EU raspoređuje dodatnih 4,5 milijuna eura pomoći BiH za pomoć izbjeglicama i migrantima u jeku pandemije.

Prvog maja Kina šalje pomoć iz Šangaja. Kontingent zaštitnih maski koje su distribuirane institicuijama i organizacijama kojima su najpotrebnije u tom trenutku. Šestog lipnja Italija donira 200 specijalnih maski koje se koriste na sub-intenzivnim njegama u bolnicama u Federaciji BiH.

Dan poslije Azerbejdžan uplaćuje više od milijun KM na podračun Ministarstva sigurnosti BiH.

Slijedi pomoć Austrije blizu 30.000 eura, zatim Hrvatske 324.000 KM, Poljske (50.000 maski i 1.000 litara sredstva za dezinfekciju te dodatno 100.000 maski i 10.035 litara sredstva za dezinfekciju).

Katar je 19. svibnja BiH donirao sofisticiranu medicinsku opremu za intenzivnu njegu i operacijske sale u vrijednosti blizu šest milijuna KM.

Putem USAID-a 20. svibnja SAD osigurava dodatnih milion dolara za podršku BiH u borbi protiv koronavirusa.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) 27. Svibnja šalju 20 tona medicinske opreme, kako je navedeno, višemilijunske vrijednosti.

U lipnju dolazi pomoć iz Kine, Švicarske, SAD-a, Japana i Švedske.

Kinezi šalju 42.000 maski, Švicarci rendgen aparat, Amerikanci putem UNICEF-a i USAID-a 500.000 dolara, Japanci lijek Avigan za 100 oboljelih od COVID-19, a Šveđani zaštitnu opremu.

Pomoć od 43 milijuna kuna ili 11,5 milijuna KM nije pomoć?

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak 9. travnja 2020. na sjednici donijela odluku kojom je novac osiguran na razdjelu Ministarstva zdravstva (40 milijuna kuna) te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (3 milijuna kuna).

Novac je doznačen Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u svrhu suzbijanja Covid-19 za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Ukoliko 43 milijuna kuna konvertiramo u konvertibilne marke prema važećemu tečaju HNB-a dobijemo iznos od 11.315.798,00 KM. Ukoliko uz to dodamo i iznos od 324.000 KM koje navodi Klix.ba, onda je lako izračunati kako je Hrvatska u jeku koronakrize BiH donirala 11.639.798,00 KM.

www.medjugorje-news.com/brotnjo.info

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er