CRKVASVIJETVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Poljska izlazi iz Istanbulske konvencije

Poljska će idući tjedan poduzeti korake koji vode prema povlačenju iz europskog sporazuma kontroverzne “Istanbulske konvencije” koja krši prava roditelja, tražeći od škola da podučavaju djecu o rodu, rekao je u subotu ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro.

Na konferenciji za novinare Ziobro je rekao da će njegovo ministarstvo u ponedjeljak podnijeti zahtjev ministarstvu rada i obitelji da započne s postupkom povlačenja iz ugovora, poznatog i kao Istanbulska konvencija.

“Taj sporazum sadrži elemente ideološke prirode koje smatramo štetnima”, izjavio je ministar.

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) i njezini koalicijski partneri usko se usklađuju s Katoličkom Crkvom, promičući kulturu i kršćanski identitet Poljske.

U petak nekoliko stotina ljudi, većinom žena,članovi LGBT udruga, prosvjedovale na ulicama Varšave buneći se protiv prijedloga o povlačenju iz sporazuma. Iste udruge lažno predstavljaju javnosti stvarno značenje “Istanbulske konvencije” pozivajući se na to da IK navodno daje zaštitu obiteljima u kojima vlada nasilje.

PiS se dugo žalio na Istanbulsku konvenciju koju je Poljska ratificirala u vrijeme prethodne centrističke vlade 2015.

Aktualna vlada tvrdi da sporazum ne poštuje vjeru te da se zalaže za podučavanje liberalnih socijalnih politika u školama.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nasilje u obitelji ove je godine poraslo u europskim državama u kojima je izglasana Istanbulska konvencija.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er