CRKVASVECIVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Pogledajte na koji je otok sv. Franjo volio pobjeći od svakodnevice

Voljeni svetac pokazuje nam da se razdoblje izolacije od društva mogu pretvoriti u duhovna iskustva kontemplacije, molitve i razmišljanja.

Prisilna razdoblja izolacije od društva mogu se pretvoriti u duhovna iskustva kontemplacije, molitve i razmišljanja. Čak je i sveti Franjo Asiški, u jeku svoje misije, pronašao vremena za povlačenje iz svijeta u potrazi za promišljanjem i meditacijom, donosi Aleteia.

Franjo Asiški rođen je 1181. godine u Italiji te je jedan od najomiljenijih katoličkih svetaca svih vremena. Ipak, mnogi možda ne znaju da se u jednom trenutku svoga života sv. Franjo morao privremeno povući od uspjeha propovjednika i tražiti samoću, molitvu i razmišljanje. U 1220-im, sv. Franjo krenuo je u Svetu Zemlju, gdje su se križari borili protiv muslimanskih trupa. Ondje se susreo s egipatskim sultanom Malikom Al-Kamilom s kojim je razgovarao o meureligijskim pitanjima, a taj se događaj smatram jednim od najvažnijih takve naravi.

Kad se Franjo vratio u Veneciju, nakon višemjesečnog morskog putovanja na teretnom brodu, bio je na vrhuncu slave kao propovjednik. Tisuće su bile nadahnute njegovim pozivom da se odrekne svjetskog imanja i živi život pokore, bratske ljubavi i mira. Po njegovom dolasku u Veneciju, stotine vjernika okupilo se da ga susretne. Ali Franjo je shvatio da mu je potreban trenutak tišine, razmišljanja i molitve prije nego što se vrati svojoj svjetovnoj misiji. Zahvaljujući malom čamcu, uputio se na maleni otok u Venecijanskoj laguni, smješten između otoka Burano i Sant’Eramo, koji je danas poznat kao “Sveti Franjo od pustinje”.

Vezani članci

Kako je u biografiji sv. Franje istaknuo sv. Bonaventura iz Bagnoregija, svetac je ondje upoznao mnoštvo ptica koje su pjevale te je osjetio snažan osjećaj tišine. Nakon nekoliko tjedana razmišljanja među otočkim čempresima i borovima, Franjo se vratio na kopno i vratio se u Assisi, dom rastuće zajednice braće koju je osnovao. Inspiriran svečevim posjetom, vlasnik otoka Jacopo Michiel poklonio je zemlju tom novoosnovanom redu. Pet godina kasnije franjevački redovnici položili su prvi kamen samostana koji je i danas u upotrebi.

Do otoka se može doći privatnim brodom/taksijem s obližnjeg otoka Burano za oko 10 eura. Samostan “Sv. Franjo od pustinje” može se posjetiti svakog dana, osim ponedjeljka, od 9 do 11 pa od 15 do 17 sati. Više informacija doznajte na e-mailu:  sfdeserto@libero.it.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er