CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Papa Franjo: “Želim samo da vaše srce kuca i da dobro gledate…”

Papa Franjo se videoporukom obratio sudionicima Tečaja duhovnosti koji je argentinska biskupija Comodoro Rivadavia organizirala o temi „Obraćenje na društvenu dijakoniju“, odnosno o tomu kako se brinuti o bližnjima po evanđeoskom primjeru Dobroga Samarijanca

Staviti se u službu drugih, voditi računa o njihovim potrebama i shvatiti da nismo sami na svijetu – srž je videoporuke koju je papa Franjo 24. srpnja)poslao sudionicima četvrtoga Tečaja duhovnosti koji je organizirala biskupija Comodoro Rivadavia, u argentinskom dijelu Patagonije. Papin je video objavila lokalna Crkva na svojemu YouTube kanalu.

Tečaj, održan virtualno o temi „Obraćenje na društvenu dijakoniju“, bio je nadahnut dokumentom Međunarodnoga teološkog povjerenstva „Sinodalnost u životu i poslanju Crkve“. Četvrto je poglavlje tog dokumenta, naime, posvećeno temi „Obraćenje za obnovljenu sinodalnost“.

Obraćenje na društvenu dijakoniju sugestivan je naslov – istaknuo je Papa u videoporuci – odnosno, znači shvatiti da trebam služiti drugima, da nisam sam na svijetu, da trebam paziti na ono što treba drugomu, njegove materijalne potrebe, njegove duhovne potrebe. Zbog samoljublja smo naviknuti prolaziti ne videći onoga tko trpi, gledajući na drugu stranu, ali Isus od nas traži da budemo sluge drugima kao Dobri Samarijanac, čije ime ne znamo; on je bezimeni čovjek koji se pobrinuo za onoga koji je bio uz rub ceste – napomenuo je Papa.

Uz rub ceste života nalaze se muškarci i žene poput nas; ima starijih osoba i djece koji pogledom od nas traže da im pomognemo – dodao je te potaknuo na proces obraćenja na dijakoniju, da budemo sluge drugima, jer Isus kaže: „Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća“ (Mt 10, 42). Budite hrabri! Od vas tražim samo da učinite da vaše srce kuca, ništa drugo, i da dobro gledate. Drugo će doći samo – rekao je papa Franjo te poruku završio blagoslovom, zazivom Djevice Marije i tražeći da mole za njega.

Na tečaju je, virtualno, sudjelovalo oko 600 pastoralnih djelatnika iz cijele biskupije. Mjesni biskup mons. Joaquín Gimeno Lahoz podsjetio je da je papa Bergoglio, još dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, pokazivao zanimanje za Patagoniju, izražavajući blizinu i pružajući pomoć Patagonskom sjemeništu. Ta je videoporuka stoga još jedno ohrabrenje da se ne zaboravi to područje Južne Amerike.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er