PAPA FRANJO

Papa Franjo: Koliko krvi još mora proteći kako bismo shvatili da rat nikada nije rješenje, nego samo uništenje?

Zabrinut zbog nuklearne prijetnje i vojne eskalacije sukoba u Ukrajini, papa Franjo je jučerašnji podnevni nagovor prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, u kojemu inače komentira liturgijska čitanja toga dana, u potpunosti posvetio snažnom poticaju da se zatraži prekid vatre.

Papa je, osim toga, potaknuo na poštovanje teritorijalne cjelovitosti svake zemlje, kao i pravā manjinā. Duboku je žalost izrazio zbog tisuća žrtava, posebno među djecom

Tijek rata u Ukrajini postao je toliko ozbiljan, razoran i prijeteći, da izaziva veliku zabrinutost. Zbog toga danas tomu želim posvetiti cijelo razmišljanje prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja. Naime, ta strašna i neshvatljiva rana čovječanstva, umjesto da zacijeli, i dalje sve više krvari, riskirajući da se proširi – rekao je Sveti Otac.

Žalost zbog žrtava

Žaloste me rijeke krvi i suza proliveni posljednjih mjeseci. Žaloste me tisuće žrtava, posebno među djecom, i velika razaranja koja su brojne pojedince i obitelji ostavila bez krova nad glavom te velikim područjima prijete hladnoća i glad. Neki se postupci nikako ne mogu opravdati!

Uznemirujuća je činjenica da svijet uči zemljopis Ukrajine preko imena kao što su Buča, Irpin, Mariupolj, Izjum, Zaporižja i druga mjesta, koja su postala mjesta neopisive patnje i straha. Što reći o tomu da se čovječanstvo ponovno suočava s nuklearnom prijetnjom? To je apsurdno.

Neka oružje zašuti

Što se još treba dogoditi? – upitao je papa Franjo – Koliko krvi još mora proteći kako bismo shvatili da rat nikada nije rješenje, nego samo uništenje?

U ime Boga i u ime osjećaja ljudskosti koji prebiva u svakom srcu, ponovno upućujem svoj apel da se odmah postigne prekid vatre. Neka zašuti oružje i neka se potraže uvjeti za pokretanje pregovora sposobnih dovesti do rješenja koja nisu nametnuta silom, nego dogovorena, pravedna i stabilna. Takva će biti ako se temelje na poštovanju svete vrijednosti ljudskoga života, te suvereniteta i teritorijalnoga integriteta svake zemlje, kao i na pravima manjina i opravdanim interesima.

Opasnost od nuklearne eskalacije

Duboko žalim – dodao je – zbog ozbiljne situacije koja se nastala posljednjih dana, s daljnjim djelovanjima protivnima načelima međunarodnoga prava. Ona, naime, povećava opasnost od nuklearne eskalacije, toliko da izaziva strah od nekontroliranih i katastrofalnih posljedica na svjetskoj razini.

Apeli upravljeni predsjednicima Putinu i Zelenskom

Papa Franjo je potom uputio apel izravno predsjedniku Putinu, ali i Zelenskom. Moj je apel upućen prije svega Predsjedniku Ruske Federacije, moleći ga da zaustavi, također za dobrobit svojega naroda, tu spiralu nasilja i smrti – rekao je. S druge strane, ožalošćen golemom patnjom ukrajinskoga stanovništva zbog pretrpljene agresije, s jednakim pouzdanjem upućujem apel ukrajinskom Predsjedniku Ukrajine da bude otvoren za ozbiljne prijedloge mira.

Sve protagoniste međunarodnoga života i političke vođe država ustrajno molim da učine sve što je njihovoj mogućnosti kako bi se okončao rat koji je u tijeku, ne dopuštajući ulazak u opasne eskalacije, te kako bi se promicale i podupirale inicijative za dijalog.

„Molim vas, dajmo da mlade generacije udišu zdravi zrak mira, a ne onečišćeni zrak rata koji je ludost!“

Iskoristiti diplomatska sredstva

Neka se, nakon sedam mjeseci neprijateljstva, upotrijebe sva diplomatska sredstva, pa i ona koja do sada nisu iskorištena, kako bi se prekinula ta strašna tragedija. Rat je sam po sebi pogreška i užas! – istaknuo je Sveti Otac. Uzdamo se u milosrđe Boga koji može promijeniti srca, i u majčinski zagovor Kraljica mira, u trenutku u kojemu se uzdiže prošnja Gospi od Ružarija u Pompejima, duhovno sjedinjeni s vjernicima okupljenima u njezinu svetištu i u brojnim krajevima svijeta – rekao je na kraju papa Franjo.

Vatican News

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er