PAPA FRANJO

Papa Franjo: Živimo u mračnom i gorkom razdoblju

Papa Franjo predvodio je misu na blagdan Gospe Guadalupske, 12. prosinca te pozvao stanovnike diljem Latinske Amerike da se u nju ugledaju kako bi izgradili kulturu koja skrbi o svima, uključujući migrante koji traže bolji život i budućnost

Predvodeći misno slavlje u Bazilici svetog Petra, Papa je u homiliji istaknuo kako se Božja blizina pokazuje putem Majke njegova Sina, piše Vatican News.

„Bog nikada ne prestaje bdjeti nad našim svijetom – potrebitim i ranjenim – kako bi mu pomogao svojim suosjećanjem i milosrđem“, rekao je.

„Njegov način interveniranja, očitovanja, uvijek nas iznenađuje i ispunjava nas radošću“.

Isus ostaje u našoj blizini

Osvrćući se na liturgijsko čitanje iz Poslanice svetog Pavla Galaćanima, Papa je primijetio da je Bog poslao svoga Sina, „rođenog od žene“, kako bi nas otkupio.

„U Isusu, rođenom od Marije“, rekao je, „Vječni ulazi u nesigurnost našeg vremena, postaje zauvijek i nepovratno ‘Bog-s-nama’ i hoda uz nas kao brat i suputnik“.

Isus nam stoga ostaje blizu kao prijatelj i jednak u svemu osim u grijehu, dodao je Papa.

Povratak smisla i dostojanstva

Govoreći o ukazanju Gospe od Guadalupe u Meksiku 1531., papa Franjo je rekao da je Blažena Djevica Marija otišla u Ameriku ponuditi Božju utjehu u vrijeme povijesnog preokreta.

„Prije gotovo pet stoljeća, u kompliciranom i teškom vremenu za stanovnike Novoga svijeta, Gospodin je htio preokret koji se dogodio susretom dvaju različitih svjetova preobraziti u povratak smisla i dostojanstva, u otvorenost Evanđelju“.

Spas usred rata i nepravde

Papa je ukazanja Gospe od Guadalupe povezao s aktualnim, „teškim“ vremenima. Podsjetio je na „buku rata, sve veću nepravdu, glad, siromaštvo i patnju“ zbog kojih naš horizont izgleda „turoban i uznemirujući“.

Unatoč tomu, Bog podsjeća da je čak i ovo vrijeme „povoljno vrijeme spasenja“, naglasio je Sveti Otac, jer nas Gospodin poziva da prigrlimo bratstvo i ostavimo po strani sebičnost. „[Marija] želi ostati s nama. Ona nas moli da joj dopustimo da bude naša majka, da otvorimo naše živote njezinu Sinu Isusu i prihvatimo Njegovu poruku kako bismo naučili ljubiti poput njega“.

Marija – bliska migrantima

Govoreći mimo pripremljenog teksta, Papa je podsjetio kako mnogi ljudi na američkom kontinentu trpe „siromaštvo, izrabljivanje, socio-ekonomski i kulturni kolonijalizam“. Marija se nalazi „usred karavana koje dolaze u potrazi za slobodom putujući prema sjeveru. Ona je usred ovog američkog naroda ugroženog u svom identitetu zbog divljeg i izrabljivačkog poganstva, ranjenog aktivnim propovijedanjem praktičnog i pragmatičnog ateizma. I ona je tu. ‘Ja sam vaša majka’, kaže nam“, naglasio je Sveti Otac.

„Ove godine slavimo blagdan Gospe Guadalupske u teškom trenutku za čovječanstvo. Gorko je ovo vrijeme, puno ratne buke, rastućih nepravdi, gladi, siromaštva i patnje. I premda se ovaj horizont čini sumornim, uznemirujućim, s predznacima još većeg uništenja i pustoši, božanska ljubav i blizina nam govore da je i ovo povoljno vrijeme spasenja, u kojem nam Gospodin, preko Djevice Marije, nastavlja darivati ​​svoga Sina, koji nas poziva na bratstvo i sestrinstvo, da ostavimo po strani sebičnost, ravnodušnost i antagonizam, pozivajući nas da „žurno“ preuzmemo odgovornost jedni za druge, da izađemo ususret našoj zaboravljenoj i odbačenoj braći i sestrama iz naših potrošačkih i apatičnih društava“.

Molitva za obnovu društva

Podsjetio je i na pokretanje međukontinentalne devetnice Gospi Guadalupskoj kao pripremu za 500. obljetnicu ukazanja koja će se obilježiti 2031. godine.

„Potičem sve članove hodočasničke Crkve u Americi, pastore i vjernike“, rekao je, „da sudjeluju u ovom slavljeničkom putovanju koje ima za cilj promicati susret s Bogom preko Gospe od Guadalupe, za obnovu društvenog i crkvenog tkiva ovih naroda i zajednica“.

Na kraju je Papa molio da Isus svima udijeli dane ispunjene radošću i mirom, „kako bi mir Gospodnji prebivao u našim srcima i u srcima svih muškaraca i žena dobre volje“.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er