CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Dužni smo pomoći ženama nositeljicama života da prihvate taj dar života

Papa Franjo rekao je u nedjelju da vlade i civilno društvo imaju temeljnu dužnost pomoći osigurati da žene mogu prihvatiti dar života. „Institucije, društvene i političke, imaju temeljnu dužnost štititi i promicati dostojanstvo svakog ljudskog bića, nudeći ženama, nositeljicama života, potrebne uvjete da mogu prihvatiti dar života i osigurati dostojan život svojoj djeci ”, rekao je papa Franjo 10. ožujka.

Govoreći s prozora vatikanske Apostolske palače, Papa je na kraju svog obraćanja Angelus rekao kako želi izraziti svoju blizinu svim ženama nakon Međunarodnog dana žena, a posebno onima čije se dostojanstvo ne poštuje. “Ima još puno posla koji svatko od nas mora obaviti kako bi došlo do konkretnog priznanja jednakog dostojanstva žena”, dodao je papa Franjo.

Papini komentari došli su tjedan dana nakon što je Francuska u svoj ustav unijela pravo na pobačaj. Papa Franjo u svom obraćanju nije poimence spomenuo pobačaj, ali je istaknuo temeljnu dužnost zaštite dostojanstva svakog ljudskog bića i ponuditi ženama potrebne uvjete da mogu prihvatiti dar života. Papa Franjo je u razmatranju nedjeljnog evanđelja istaknuo kako Isus zna sve naše najskrovitije misli, ali nas ne osuđuje. Istaknuo je da Krist u evanđeljima često otkriva prave namjere ljudi koje susreće, čak i “razotkriva njihove lažne stavove”. “Pred njim nema tajni: On ih čita u srcu”, rekao je osvrćući se na Isusov susret s farizejem Nikodemom u Evanđelju po Ivanu. Ipak, Gospodin ne koristi ovu nevjerojatnu moć da izloži ljude s kojima se susreće “nemilosrdnim osudama”, dodao je. “Ako bi Gospodin upotrijebio svoje znanje o našim slabostima da nas osudi, nitko ne bi mogao biti spašen.” “Zaista, ne treba ih da upiru prstom u nas, nego da zagrle naš život, da nas oslobode od grijeha i spase”, rekao je papa Franjo. „Gospodnji pogled na nas nije zasljepljujući svjetionik koji nas zasljepljuje i stavlja u poteškoće, nego blagi svjetlucanje prijateljske svjetiljke, koja nam pomaže vidjeti dobro u sebi i osvijestiti zlo, kako bismo može se obratiti i izliječiti uz potporu Njegove milosti.”

Nakon što je izmolio podnevnu molitvu Anđeo Gospodnji na latinskom s okupljenim mnoštvom na Trgu svetog Petra, papa je izrazio svoju blizinu muslimanima diljem svijeta koji će 10. ožujka navečer započeti ramazan, mjesec posta. Papa Franjo također je pozvao ljude da mole za mir u Ukrajini, Svetoj zemlji, Demokratskoj Republici Kongo i Haitiju. “Sa zabrinutošću i tugom pratim ozbiljnu krizu koja pogađa Haiti i nasilne incidente koji su se dogodili posljednjih dana”, rekao je papa.

„Blizak sam Crkvi i dragom haićanskom narodu, koji je godinama iskusan velikom patnjom. Pozivam vas da molite, po zagovoru Gospe od Brze Pomoći, da prestanu sve vrste nasilja i da svi daju svoj doprinos rastu mira i pomirenja u zemlji, uz obnovljenu potporu međunarodne zajednice.”

CNA

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er