SVIJET

Ovo je bio liječnik koji se odrekao milijuna da bi se brinuo za umiruće: “Nikada neću ići u sobu sa špricom napunjenom smrću”

Dr. Michael Brescia, liječnik koji je prepisao ljubav kao “protuotrov” za pozive na potpomognuto samoubojstvo, umire u 90. godini života.

Kao mladi liječnik s diplomom iz Georgetowna, dr. Michael J. Brescia pomogao je otkriti način pomoći pacijentima sa zatajenjem bubrega. Postupak je omogućio mreži vena da djeluju poput arterija, produžujući vrijeme koje je pacijent mogao primati na dijalizu dok se ne nađe odgovarajući bubreg donora. Arterijska fistula Cimino-Brescia koristi se i danas i navodno je spasila živote desetaka milijuna ljudi. Brescia i njegovi kolege imali su priliku postati vrlo bogati prodajom ideje jednoj farmaceutskoj tvrtki.

Ponosno je otišao kući ispričati o tome svom ocu talijanskom imigrantu. Ali farmaceutika je od izumitelja zahtijevala da “to čuvaju u tajnosti godinu dana kako bi se mogli pripremiti za otvaranje centara za dijalizu diljem svijeta u istom trenutku”, prisjetio se Brescia 2017., kada je primio nagradu Cardinal O’Connor od Sisters of Life .

Bresciin otac ga je nagovarao da preda izum. Kao što je Brescia ispričao u govoru na New York Encounteru 2018., njegov je otac zaključio da mu je Bog dao sposobnost da izmisli postupak, tako da nije imao pravo zadržavati njegovu isporuku ljudima u životnoj opasnosti. Stariji Brescia upozorio je svog sina da će, ako dopusti da ga tvrtka drži, svaki put kad se bude išao obrijati, u zrcalu vidjeti lica djece čiji su roditelji umrli zbog njegovog inzistiranja da zaradi mnogo novca. Dakle, umjesto da sklope ugovor s tvrtkom, Brescia i njegov suizumitelj, dr. James Cimino, objavili su članak o tome u The New England Journal of Medicine 1966. godine.

Vezani članci

Do kraja života, Brescia je medicinu doživljavao kao čin davanja darova koje mu je Bog dao. Umjesto da prihvati prestižan posao u drugoj bolnici, Brescia je otišao raditi u House of Calvary u njujorškoj četvrti Bronx, tada opskurnom mjestu koje su vodile dominikanske sestre bolesnih siromaha. Uskoro će postati bolnica Calvary, gdje će, kao medicinski direktor, Brescia nadzirati provedbu metodologije za održavanje života terminalnih pacijenata u miru i sreći do njihove prirodne smrti. Bresciin pristup podržan je kao odgovor na pozive na samoubojstvo uz pomoć liječnika i eutaziju. Brescia je umro u svom domu u Yorktown Heightsu, New York, 19. travnja. Imao je 90 godina i prije njega je umrla njegova supruga Monica, piše portal Aleteia

Među njihovo šestero djece troje je liječnika, kao i jedan liječnik-unuk. “Bio je pravi apostol umirućih”, rekao je njujorški kardinal Timothy M. Dolan u videoporuci na dan sprovoda dr. Brescie, 24. travnja. Prema priopćenju za javnost Calvaryja, specijalne bolnice za akutnu skrb posvećene isključivo pružanju palijativne skrbi odraslim pacijentima s uznapredovalim rakom i drugim bolestima koje ograničavaju život, “Dr. Brescia se smatra suosnivačem modernog hospicija i palijativne skrbi u Americi.” On je transformirao njujoršku instituciju, koja je osnovana 1899., u “svjetskog lidera u medicinskoj skrbi za kraj života”. (I dr. Cimino je završio na Kalvariji, kao ravnatelj Instituta za palijativnu skrb.)

U svojoj praksi i javnom zagovaranju protiv samoubojstva uz pomoć liječnika (eutanazija) na državnoj i nacionalnoj razini (država New York još nije odobrila zakon o potpomognutom samoubojstvu), Brescia je inzistirao na tome da se bol – čak i najgora vrsta boli uzrokovane rakom – uvijek može podnijeti njega s lijekovima. Ono što može biti veći izazov – a čemu se Kalvarija nastojala pozabaviti – bila je patnja koja proizlazi iz depresije, straha, usamljenosti i osjećaja napuštenosti.

Duhovni i emocionalni odgovor – i samo ljudska ljubav – jednako je važan dio medicine kao i klinički, uvijek je govorio Brescia. Ključni za njegov pristup bili su dodirivanje pacijenata i držanje umirućih te vjerna prisutnost njegovatelja – kako pacijentu tako i obitelji. “Nikada neću ići u sobu sa špricom napunjenom smrću”, rekao je jednom na skupu liječnika. “Ulazim i stavljam te ljude u svoje ruke, uranjajući ih u bazen ljubavi.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er