VJERA I DUHOVNOST

DUHOVNA BITKA Ovi grijesi mogu posijati sjeme smrti u našim duhovnim životima

Iako bismo se svakako trebali boriti protiv svih smrtnih ili ozbiljnih grijeha tijekom korizme, ponekad “mali grijesi” koje činimo svaki dan mogu ugroziti naš mir.

Korizma je duhovna bitka, bili mi toga svjesni ili ne. To je vrijeme kada oponašamo Isusovih 40 dana kušnje u pustinji. Papa Benedikt XVI. istaknuo je ovaj aspekt korizme u propovijedi koju je održao na Pepelnicu 2006. godine: Drugi aspekt korizmene duhovnosti je ono što bismo mogli opisati kao “borbeni”, kako se pojavljuje u današnjem “Kolektu”, gdje se spominje “oružje” pokore i “borba” protiv zla. Kršćani se svakodnevno, a posebno u korizmi, moraju suočiti s borbom, poput one koju je Krist podnio u judejskoj pustinji, gdje ga je 40 dana iskušavao đavao, a zatim u Getsemaniju, kada je odbio najtežu kušnju, prihvaćajući Očevu volju do samog kraja. Za nas, “To je duhovna bitka koja se vodi protiv grijeha i konačno, protiv Sotone. To je borba koja uključuje cijelu osobu i zahtijeva pažljivu i stalnu budnost.” Savršeno je vrijeme da ispitamo vlastiti život i vidimo koje grijehe držimo, bili oni veliki ili mali.

Papa Benedikt XVI. objašnjava da ponekad “mali grijesi” koje počinimo zaslužuju jednaku količinu napora da ih se iskorijeni: Sveti Augustin primjećuje da oni koji žele hoditi u Božjoj ljubavi i njegovom milosrđu ne mogu se zadovoljiti oslobađanjem od teških i smrtnih grijeha, nego „trebaju činiti istinu, također prepoznajući grijehe koji se smatraju manje teškima…, i doći do svjetlo čineći dostojna djela, piše Aleteia

Čak i manje teški grijesi, ako se ignoriraju, razmnožavaju se i proizvode smrt” (Io. evang. 12, 13, 35). Dakle, iako bismo trebali pokušati eliminirati naše ozbiljnije grijehe, ne bismo trebali zanemariti malene koji mogu posijati sjeme smrti u našim duhovnim životima. Ako zanemarimo “male grijehe” u našim životima, oni mogu postati veliki koji nas odvode od Boga.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er