SVIJET

Grčka je postala prva pravoslavna kršćanska zemlja koja je legalizirala istospolne brakove

Grčka je ovaj tjedan legalizirala istospolne brakove na nacionalnoj razini, postavši prva službeno pravoslavna kršćanska zemlja koja je to učinila.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je u četvrtak na društvenim mrežama da je ta mjera prošla u grčkom parlamentu i da je Grčka “ponosna što je postala 16. zemlja [Europske unije] koja je propisala jednakost brakova”. “Ovo je prekretnica za ljudska prava, odražavajući današnju Grčku — naprednu i demokratsku zemlju, strastveno predanu europskim vrijednostima”, rekao je Mitsotakis.

Nešto više od većine zastupnika – 176 od 300 – glasovalo je za tu mjeru, dok ju je 76 odbacilo. Još nekoliko desetaka nije bilo nazočno, a dva su zastupnika bila suzdržana. Grčka je prva zemlja s pravoslavljem kao službenom vjerom koja priznaje istospolne brakove. Zakon također dopušta istospolnim parovima posvajanje djece. Država je već godinama proširila neka prava na istospolne parove koji žive u izvanbračnoj zajednici, poput naknada za zapošljavanje, piše CNA.

Grčki ustav propisuje da je “prevladavajuća vjera u Grčkoj istočna pravoslavna crkva Krista”. “Pravoslavna Crkva Grčke, priznajući Gospodina našega Isusa Krista za svoju glavu, nerazdvojno je sjedinjena u nauku s Velikom Crkvom Kristovom u Carigradu,” kaže ustav, “i sa svakom drugom Crkvom Kristovom iste doktrine, nepokolebljivo poštujući , kao što to čine, svete apostolske i sinodalne kanone i svete tradicije.”

Sveti sinod Grčke crkve ranije se usprotivio predloženom zakonu, rekavši u prošlomjesečnoj izjavi da “dvojnost spolova i njihova komplementarnost nisu društveni izumi, već dolaze od Boga”. “Kršćanska ženidba nije običan zajednički život, nego sveti sakrament, po kojemu se Božja milost udjeljuje zajedništvu između muškarca i žene u cilju njihova zajedničkog puta u teologiju”, ističe sinoda. “Očito je da država donosi zakone”, istaknuo je sinod, “ali ovaj parametar ne lišava Crkvu slobode govora, niti oslobađa Crkvu dužnosti informiranja vjernika.” Glasanjem Grčke, 21 europska država službeno priznaje istospolne brakove, dok još nekoliko njih priznaje neki oblik istospolne zajednice.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er