VIJESTI

KULTURA SMRTI: Ove velike kompanije pokrivat će svojim zaposlenicama putne troškove na pobačaj

Iako je većina kompanije svojim radnicama već osiguravala financiranje pobačaja, sada je odlučeno da će pokriti (djelomično ili u potpunosti) i troškove putovanja u savezne države u kojima je pobačaj dostupan.

Nakon odluke američkog Vrhovnog suda da ukine ustavnu zaštitu pobačaja mnoge savezne države odlučile su zakonski zabraniti pobačaj ili ograničiti mu pristup.

Kao odgovor na potez Suda pojedine multinacionalne kompanije odlučile su da će svojim radnicama koje žive u saveznim državama u kojima je pobačaj ograničen dodatno pomoći s pokrivanjem troškova pobačaja, javlja Hill.

Naime, iako je većina kompanija svojim radnicama već osiguravala financiranje pobačaja, sada je odlučeno da će pokriti (djelomično ili u potpunosti) i troškove putovanja u savezne države u kojima je pobačaj dostupan.

Kompanije koje su se odlučile na ovaj potez uključuju gigante poput Microsofta, Amazona, Disneya, Netflixa, Levi Straussa, Starbucksa, Mastercarda, Mete, BuzzFeeda, a lista će se vrlo vjerojatno s vremenom i proširiti s porastom medijskog pritiska.

I dok su neke od njih čekale službenu odluku Vrhovnog suda kako bi uvele novo pravilo, pojedine kompanije su odluku donijele već prošlog mjeseca kada je izašao nacrt odluke, pa je s njezinom objavom samo aktivirano ranije doneseno pravilo.

“Uzevši u obzir što je u igri, poslovni vođe moraju učiniti da se njihov glas čuje i djelovati kako bi zaštitili zdravlje i dobrobit svojih zaposlenika. To znači štićenje reproduktivnih prava”, priopćili su iz Levi Straussa, dok je direktor Buzzfeeda, Jonah Peretti, svojim zaposlenicima poslao e-mail sadržaja:

“Odluka je toliko regresivna i zastrašujuća za žene da nas tjera da poduzmemo nešto kao kompanija i osiguramo da svi naši zapolsenici koji su njome zahvaćeni imaju financiran pristup sigurnom pobačaju prema svojoj potrebi.”

Podsjetimo, Missouri je bila prva savezna država u SAD-u koja je zabranila pobačaj, a još 13 država ima u pripremi “zakone okidače” sa stavkom o zabrani pobačaja koji bi trebali stupiti na snagu najkasnije u roku 30 dana od presude. Jedna od njih je i Teksas gdje je već proglašena zabrana pobačaja nakon šest tjedana trudnoće, ali koja kao “okidač” ima potpunu zabranu – uz iznimku ako je ugrožen život majke.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er