VJERA I DUHOVNOST

Otkriće trnja na Torinskom platnu

Na Platnu su značajne četiri biljke, jer, kako izvještavaju istraživači Danin i Baruch, “ova zajednica… se pojavljuje samo na malom području Zemlje, u planinama Judeje i Judejskoj pustinji u Izraelu, u blizini Jeruzalema”.

Na Torinskom platnu pronađeni su trnje, čičak i pelud koji mogu pružiti opipljiv dokaz Kristove muke na križu, donosi Aleteia.

U prošlosti su trnovite biljke simbolizirale patnju u kršćanskoj umjetnosti i pobožnim legendama. Najpoznatiji primjer je, naravno, Kristova muka, budući da je Isus na križu nosio trnovu krunu.

Trnje i njihovo značenje

Stabljike čička (Cynara cardunculus) koristile su se u grčkoj i rimskoj kuhinji, a ostale su popularna hrana una tim područjima sve do 19. stoljeća. U umjetnosti, biljka aludira na čovjekovu potrebu da radi kako bi si privredio hranu nakon što je protjeran iz rajskog vrta, pa stoga da radi čak i u svojoj sklonosti grijehu kako bi došao do hrane spasenja – Isusa.

Lako prepoznatljiva vrsta čička je škotski čičak (Onopordum acanthium) koji simbolizira zaštitu. Priča se da su vojske koje su napadale Škotsku bile zaustavljene obrambenom prirodom ove biljke. 1540. godine kralj Jakov V. osnovao je Red čička za sebe i svojih 12 vitezova, “u aluziji na Spasitelja i njegovih 12 apostola”.

Legenda o kralju Karlu Velikom kaže da je njegova vojska umirala od kuge kada mu se u snu ukazao anđeo i rekao mu da ispali strijelu u zrak.

Svoje je vojnike nahranio biljkom na koju je pala. Karlo Veliki je učinio što mu je anđeo zapovjedio, a njegova je strijela pala na mjesto gdje je rastao mliječni čičak (Silybum marianum) koji je tada preimenovan u Sveti čičak. Zatim je svim svojim ljudima naredio da jedu tu biljku; svi su bili spašeni te su nastavili bitku za obranu kršćanstva.

Povijesno gledano, benediktinski redovnici Sveti su čičak (Cnicus benedictus) smatrali lijekom. Vjerovalo se da je posebno učinkovit u liječenju boginja. Čičak žuta cvijeta koristi se u medicini – za unutarnje i vanjske tretmane – više od dvije tisuće godina.

Trnje i cvijeće na Torinskom platnu

U Bibliji čitamo da je mučenje koje je naš Gospodin pretrpio tijekom svoje muke počelo okrutnošću Pilatovih vojnika koji su Isusu stavili prvu krunu – onu od trnja – koja je, zajedno s križem, postala simbolom pobjede nad zlom. Na Torinskom platnu nalaze se tragovi biljaka Cardus i Gundelia tournefortii.

Prirodoslovci su Platno počeli istraživati potkraj 19. stoljeća. Botanički stručnjaci u istraživačkom timu pronašli su tragove biljaka i peludnih zrnaca koji mogu poslužiti kao pokazatelji godišnjeg doba i geografskog položaja.

Na Platnu su značajne četiri biljke, jer, kako izvještavaju istraživači Danin i Baruch, “ova zajednica… se pojavljuje samo na malom području Zemlje, u planinama Judeje i Judejskoj pustinji u Izraelu, u blizini Jeruzalema”.

Stručnjaci su uspjeli identificirati 36 biljnih vrsta na Torinskom platnu. Otkrili su da su gotovo svi cvjetni tragovi koji su ostali na tkanini te najveća koncentracija peludi na mjestu gdje je bila položena glava.

Botaničari su pronašli razne čimbenike od posebnog interesa za one koji proučavaju autentičnost Platna, čak i ako sumnjaju. Evo nekih od njihovih nalaza:

Sve ispitane biljke rastu u Izraelu, od kojih je poznato da 20 raste u Jeruzalemu, a još 8 u blizini Judejske pustinje i na području Mrtvoga mora

Iako se neke od ovih biljaka mogu naći i u Europi, njih 14 raste samo na Bliskom istoku

U proljeće, za vrijeme Pashe, cvjeta 27 ispitanih biljaka

Na Platnu se nalazi i pelud i otisak biljke Zygophyllum dumosum koja raste samo u Izraelu, u Jordanu i na Sinaju

Gundelia tournefortii (koje se najveća koncentracija peludi nalazi na Torinskom platnu, faktor koji ukazuje na godišnje doba) je biljka koja se na Platnu nalazi na predjelu gdje je trnova kruna utisnuta oko glave

U korizmi pogledajmo na svoje slabosti, na “trn u oku” koji nas tjera da se povjerimo Gospodinu koji je trnovu krunu nosio podnoseći neizrecive patnje iz ljubavi prema nama.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button