CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Odbačena mogućnost davanja pričesti u vrećicama

Prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah u telefonskom je razgovoru za talijanski portal La Nuova Bussola Quotidiana, objavljenom 2. svibnja, odbacio mogućnost podjele pričesti u plastičnim vrećicama, prenosi Kathpress.

Diljem svijeta biskupi dopuštaju ponovnu mogućnost slavljenja sakramenata u prisutnosti vjernika. Međutim, u Italiji o tomu još traju pregovori između Talijanske biskupske konferencije i Vlade. U njima se pojavio prijedlog da se pričest zbog „najvišeg rizika zaraze“ podijeli po klupama u zatvorenim plastičnim vrećicama.

„Ne, ne, ne – to je potpuno nemoguće. Bog zaslužuje strahopoštovanje, ne možete ga staviti u vrećicu“ komentirao je tu ideju kardinal Sarah. „Ne znam tko se dosjetio toj besmislici, ali iako je točno da je lišavanje Euharistije zasigurno patnja, ne može se pregovarati o načinu pričešćivanja. Pričešćujemo se dostojanstveno, dostojno Boga koji nam dolazi. Euharistiji treba pristupati s vjerom, ne možemo ju tretirati kao beznačajnu stvar, nismo u trgovini. To je potpuno bezumno.“

„To je pitanje vjere – da smo svjesni što slavimo u misi i što je euharistija, ne bismo niti razmišljali o raznim načinima pričešćivanja“, dodao je kardinal Sarah.

Također se osvrnuo na prijenose svetih misa, rekavši da se katolici ne mogu „naviknuti na to“ jer se Bog utjelovio, „on je tijelo i krv, a ne virtualna stvarnost“. Stoga je potaknuo svećenike da ne gledaju u kamere nego u Boga upozorivši da liturgija nije predstava, prenosi Kathpress.

medjugorje-news.com hkm.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er