CRKVAVJERA I DUHOVNOST

O otkrivanju zamki Zloga- koje su njegove prijevare

O otkrivanju zamki Zloga- koje su njegove prijevare Što ti imaš s Isusovim iskušenjem u pustinji? Čovjek je svojim grijehom pretvorio naglo i „bez pardona“ rajski vrt u pustinju. To nije samo geografsko područje. Pustinja je više od toga.

Adam i Eva su bili potjerani iz raja u pustinju. Izraelski narod kročio je kroz pustinju četrdeset godina. Učio je što znači vjernost Boga. U pustinji Izraelci su upoznali tko je Jahve jer tu sliku pravog oca izgubili su Adam i Eva. Što se dogodilo u rajskom vrtu? Đavao je u svojoj inteligenciji nadmašio i tebe i mene. Do sada osjećamo posljedice njegove prijevare. Otkrijmo je!

Đavao uvjerava Adama i Evu da je Bog odsutan. Nalazi se visoko na nebu i daleko od njihovih srdaca. Biblijski pisac za Boga koristi riječ Jahve. Tako se Bog predstavio Mojsiju. Jahve – Otac je spreman za komunikaciju sa svojom djecom. On je blizak svima koji su potišteni, izrugani i odbačeni kao što su bili Izraelci u Egiptu. Đavao riječ Jahve zamjenjuje riječju El. To je dalek Bog koji sve nadgleda s visokog neba. Prvi čovjek je na prijevare povjerovao đavolskom iskušenju. Prihvatio je njegovu igru da je Bog daleko i visoko te ga uopće nije briga za ljude. Mnogi i danas vjeruju u takvog Boga. Zovu ga Bogom običaja ili jednostavno kažu da on uopće ne postoji.

Druga sotonska prijevara je u tome da đavao je „namještao“ u razgovoru s Evom. To ju je jako zbunilo. Govorio je kao da govori nešto vrlo važno, ali bez detalja i dokaza. Nažalost, čovjek to nije primijetio. Ulovio se u đavolsko blebetanje. Mnogi i danas nastavljaju zbunjenost prvog čovjeka. Na kraju ni sami ne znaju koga treba slušati dok svijet progovara različitim glasovima i nitko više ne zna o čemu se radi.

Treća sotonska prijevare je u tome da je prvi čovjek povjerovao u strogost Boga. Strogi Bog je okrutan. Tko želi imati takvog prijatelja, a kamoli oca? Mnogi misle kako je tako, kako Bog nije milosrdan. Njegova će kazna biti neosporiva.

Četvrta sotonska zasjeda nalazi se u pohoti ili kako neki kažu u apetitu. Eva je, nakon razgovora s đavlom, samo vidjela za oči zanimljive plodove. Unatoč mnoštvu posađenog drveća u rajskom vrtu, Evica vidi samo jedno drvo. Što radi Sotona? On zamamljuje pogled, sužava ga. Tako si čovjek uvijek napravi problem. Ne gleda ljepotu okolo, nego gleda jedan jedini problem i osjeća isključivo krivicu. S druge strane, zaslijepljeni čovjek kreće za pohotom i apetitom. Ne može stati. Kao da je „fiksiran“ isključivo na užitak, ljubakanje, ovisnosti. Zaboravljamo da nas je Bog stvorio za mnoga dobra. Sotona nam nudi samo jedno, prividno dobro, koje zapravo i nije dobro, koje će nas na kraju ubaciti isključivo u probleme.

Peta sotonska zamka je u tome da čovjek, po sotonskom nagovoru, misli da ga Bog unesrećuje jer mu oduzima slobodu. Međutim, upravo Sotona potpuno oduzima ljudsku slobodu nudeći prisilno zlo upakirano u celofan dobroga. Pogledaj sam što se događa u tvom srcu. Sigurno ćeš prepoznati zamke Zloga.

Isus nam otkriva zamke Zloga. Zato je otišao u pustinju. U Duhu Svetom proveo je ovdje četrdeset dana. On je za tebe pripremio put jer je dobro znao što će se tebi dogoditi u životu. Bio je u tvojim najtežim situacijama prije tebe. U pustinji ćeš sigurno čuti Božji glas i osjetiti slobodu. Isus pokazuje da sa Zlim duhom ne treba uopće ulaziti u raspravu. Kada dođe iskušenje treba ga, u Ime Isusovo, odagnati od sebe. Čovjek ne pobjeđuje vlastitom snagom nego Božjom silom.

U pustinji Isus otkriva da je Bog blizak svakome pa čak i tada kada najdublje zaluta u grijeh. On je Jahve – to znači uvijek jest – otvoren za komunikaciju i ljubav. Isus u pustinji pokazuje jasan put jer je on Put. Sve što je đavao deformirao, Isus formira ispočetka. Zato otkriva Božje milosrđe. Bog je milosrđe, a njegovo je Ime također i Ljubav. Isus u pustinji pobjeđuje svaku pohotu i požudu. Nemoj nikada reći kako se ne možeš oduprijeti. Isus je bio tu prije tebe. Nadvladao je pohotu i ljudski prekomjerni apetit „za imati“. Sa zlom se ne raspravlja.
Čovjek je počeo više vjerovati Zlomu nego Ocu. Grijeh je postao izvorom tuge i samosažaljenja. „Ah, ja, nesretan čovjek“.
Bog želi spasenje svakog čovjeka, stoga nemojte zamjeriti što su Adam i Eva morali napustiti Eden. Oni su izašli odande kako bi ti mogao ući po Novom Adamu, Isusu Kristu.

Kako dalje? Isus je pobijedio svaku sotonsku zamku umjesto tebe. Sjeti se toga. Svaki dan čitaj Božju riječ koja će ti otkrivati istinu. Vraćaj se često na pobjedničke trenutke s Isusom.

www.medjugorje-news.com

Izvor
obitelj malih marija
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er