SVIJETVIJESTI

Novi pad novozoraženih i umrlih u Njemačkoj, od danas ublažene brojne mjere

Njemačka je i u nedjelju zabilježila pad broja novozaraženih i umrlih usljed zaraze koronavirusom. Jučer je na testiranju potvrđeno 697 novih slučajeva što predstavlja pad od 22 posto broja novozaraženih u odnosu na dan ranije kada je zabilježeno 890 novih slučajeva.

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins jučer su od posljedica infekcije umrle 54 osobe, a dan ranije bilo je i više preminulih (76). Nažalost, u posljednja dva dana opada i broj oporavljenih pa se tako jučer od koronavirusa oporavilo 1.600 osoba, a dan ranije njih 2.100. U petak oporavilo se 3.400 osoba, što u odnosu na jučer predstavlja dvostruko veći broj.

U Njemačkoj su od danas ublažene mjere donesene ranije s ciljem efikasnije borbe protiv koronavirusa.

Frizerski saloni i muzeji ponovo rade, a djeca završnih razreda i viših razreda osnovne škole treba da krenu da idu u školske klupe svakodnevno. Vlade su se dogovorile čak i da otvore igrališta za djecu, ali sve ovo naravno uz poštovanje propisa o socijalnom distanciranju i nošenju zaštitne opreme.

Ublažavanje restrikcija nakon intenzivne borbe sa pandemijom najbolje funkcionira u njemačkoj Saksoniji koja ima relativno nizak stupanj zaraze. Oni su među prvima koji su ublažili mjeru ograničenja kretanja dozvolivši okupljanje do pet osoba, piše njemački Sueddeutsche Zeitung.

Berlinski gradonačelnik Michael Muller je kritizirao državu zbog ublažavanja mjera, no ministri se ne slažu sa njim da su u pitanju loši potezi. Prethodnih dana zbog nezadovoljstva mjerama su održani i prosvjedi u Stuttgartu,

Danas je po prvi put nakon duže vremena u Kelnskoj katedrali održana služba uz prisustvo vjernika. Određenom broju vjernika je dozvoljeno da dolaze na molitve tako da imaju mogućnost držanja socijalne distance od dva metra.

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er