VIJESTI

Novi napad na katolike u BiH

Novi napad na katolike u BiH U subotu je, na sam blagdan Božića, oskvrnuta filijalna crkva sv. Barbare u Vareš Majdanu, mjestu u općini Vareš koje se nalazi pedesetak kilometara sjeverno od Sarajeva.

Počinitelji su odvalili rešetke te kroz razbijeni prozor sakristije upali u crkvu iz koje su otuđili novac, dva kaleža, ciborij, križ i dva svijećnjaka te time oskvrnuli crkvu i Presveti oltarski sakrament, objavljeno je na Facebook stranici župe sv. Mihovila u Varešu, a prenosi KTA.

Isti izvor nekoliko je sati kasnije objavio da je lokalna policija uhitila počinitelje provale.

“Prema izvještaju PS Vareš pronađeni su počinitelji ovog gnusnog djela u kojem je oskvrnuta crkva sv. Barbare u Vareš Majdanu. Ovim činom su povrijeđeni vjerski osjećaji vjernika u vrijeme najradosnijeg blagdana Božića. Počinitelji su poznati organima policijske uprave i to pod inicijalima A.B. i drugi suučesnici. Hvala na brzoj intervenciji naše policije”, stoji u drugoj objavi na Facebooku župe.

Inače, u posljednje vrijeme intenzivirali su se antikatolički ispadi u Bosni i Hercegovini.

Tako su krajem listopada oskvrnuti kapelica i kip Majke Božje u naselju Kralje kraj Bihaća što je treći takav incident u tom gradu u godinu dana.

Deset dana kasnije, u ‘Noći vještica’, netko je iscrtao sotonističke simbole na križu u zeničkoj župi Čajdraš.

Tom je prilikom Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici, koji djeluje pri Međureligijskom vijeću u BiH, „najoštrije osudio” oskvrnuće križa te pozvao “policijske i pravosudne organe” da pronađu i sankcioniraju počinitelje.

“Očekujemo da cijela zenička javnost osudi ovaj sramni događaj, te podsjećamo da su crkve, džamije, sinagoge i religijska obilježja mnogo više od samih građevinskih cjelina, mnogo više od kamena i bakra.”

Također, sredinom prosinca u Sarajevu su na ulaznim vratima stana jedne katoličke obitelji ispisane prijeteće poruke. Sarajevska policija tada je izvijestila kako je uhitila počinitelja, za kojeg je utvrđeno da je psihički bolesna osoba.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er