SVIJET

Nikaragvanski režim zatvara više od 25 katoličkih redova i skupina

Zatvaranje katoličkih organizacija snažan je podsjetnik na širu represiju vjerskog života u Nikaragvi. U značajnoj eskalaciji represije, nikaragvanska vlada, predvođena predsjednikom Danielom Ortegom i potpredsjednikom Rosariom Murillom, ukinula je pravni status više od 25 katoličkih organizacija, označivši još jedan napad na civilno društvo i vjerske slobode u zemlji.

Zatvaranja, koja je 19. kolovoza najavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, dio su šire strategije za raspuštanje nevladinih organizacija u cijeloj zemlji, pri čemu vlada cilja na 1500 skupina, uključujući vjerske redove, protestantske crkve, građanske organizacije, pa čak i kulturne udruge kao što je Nacionalni šahovski savez. OSV News je objasnio da su među katoličkim institucijama na meti bili poznati redovnički redovi poput franjevaca, karmelićana, augustinaca i trapista, kao i biskupijski ogranci Caritasa i laičke katoličke skupine poput Salezijanaca suradnika i Zaklade Padre Pio. Utjecaj ovih zatvaranja je dubok, posebno u regijama u kojima su te organizacije pružale osnovne usluge najugroženijima, uključujući hranu, obrazovanje i duhovnu podršku, piše Aleteia.

Slom režima nije ograničen samo na katolike. Evanđeoske zajednice, koje su se prije smatrale manje politički aktivnima, također su se suočile s teškom represijom. Neovisni mediji javljaju da je više od 420 kršćanskih organizacija, uključujući evangeličke crkve, izgubilo pravni status. Usmjeravanje na te skupine naglašava želju Orteginog režima da suzbije svaki neovisni izvor utjecaja ili potpore u zemlji, uz državnu kontrolu koja se proteže čak i na dobrotvorne aktivnosti. Vladino opravdanje za ova zatvaranja usredotočeno je na optužbe o lažnom financijskom izvješćivanju, a Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da pogođene nevladine organizacije nisu podnijele odgovarajuća financijska izvješća za razdoblja od jedne do 35 godina. Međutim, kritičari tvrde da je to samo izgovor za otimanje imovine tih organizacija i gušenje bilo kakvog oblika neslaganja ili neovisnog djelovanja.

Katolička crkva u Nikaragvi pod sve je većim pritiskom od 2018., kada su široko rasprostranjeni prosvjedi protiv Ortegine vladavine dočekani brutalnom represijom. Svećenici, biskupi i laici bili su špijunirani, maltretirani i protjerivani.

Martha Patricia Molina, odvjetnica u egzilu koja dokumentira progon Crkve, izvještava da je gotovo 250 svećenika bilo prisiljeno napustiti zemlju od 2018., sa značajnim gubicima u biskupijama kao što su Matagalpa, Estelí i Siuna. Zatvaranje katoličkih organizacija snažan je podsjetnik na širu represiju vjerskog života u Nikaragvi, gdje su vjernici sve više izolirani, a ulogu Crkve u društvu sustavno uništava režim koji ne trpi protivljenje.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er