VJERA I DUHOVNOST

Ako ne možete postiti jer ste trudni ili dojite ovo su žrtve koje možete ponuditi umjesto posta

Neki pojedinci izuzeti su od svih pravila posta i nemrsa tijekom korizme. Dobra vijest je da postoje neke sjajne alternative ako ste i vi jedna od njih.

Prvo, važno je primijetiti što Crkva kaže o tome tko je dužan sudjelovati u ovoj korizmenoj praksi, a tko je izuzet. Prema kanonskom pravu (1252.): “Zakon apstinencije obvezuje one koji su navršili četrnaest godina. Zakon o postu obvezuje one koji su postali punoljetni, do početka njihove šezdesete godine. Pastiri duša i roditelji neka se pobrinu da i oni koji zbog svoje dobi nisu vezani zakonom posta i nemrsa budu poučeni pravom značenju pokore.

Dakle, ako ste trudni ili dojite i niste dužni postiti ili se suzdržavati tijekom korizme, što trebate učiniti umjesto toga? Kratak odgovor je da ne morate učiniti ništa! Sama trudnoća velika je žrtva, a dojenje puno posla. Uzdržavanje od hrane ili izdržavanje bez hrane dulje vrijeme može biti štetno ne samo za vas, već i za vaše nerođeno dijete. Crkva priznaje skriveni rad i žrtve koje žene čine u tim razdobljima. Međutim, možda ćete osjetiti poticaj u srcu da prihvatite nešto što ne uključuje hranu.

Za žene koje odluče poštivati iznimku, postoji mnogo načina da sudjeluju u žrtvenom i pokorničkom duhu korizmenog vremena. Među mnogim razlozima za post tijekom korizme je post kao sredstvo duhovnog rasta, otkupiteljske patnje i samodiscipline. U nastavku ćete pronaći dvije jednostavne, ali duboke prakse koje možete uključiti u svoj život trudnice ili dojilje tijekom korizme.

Vezani članci

1) Ponudite svoje obične patnje. Bilo da se radi o mučnini, bolovima i promjenama raspoloženja u trudnoći, ili o bolovima, emocionalnoj tjeskobi, disciplini i vremenskoj obvezi dojenja, dana vam je izvrsna prilika da to prikažete kao malu žrtvu ove korizme! Obratite pažnju na muku i smrt našega Gospodina tijekom trenutaka tjeskobe u vašem životu.

2) Razmišljajte o Kristovim riječima na Posljednjoj večeri: “Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje.” U Evanđelju po Luki, Isus dijeli žrtvenu prirodu svoje muke na Posljednjoj večeri. U Luki 22:19 čitamo: „Tada uze kruh, blagoslovi ga, razlomi ga i dade im govoreći: ‘Ovo je tijelo moje koje će se za vas predati; ovo činite meni na spomen’.” Dostupno nam je vrlo malo prilika da oponašamo Isusovu požrtvovnu ljubav ovdje na zemlji. Međutim, trudnoća i dojenje dopuštaju nam da ljubimo poput Isusa. Kako god odlučite postati bliži Kristu tijekom korizme, sjetite se da vas On voli više u ovom trenutku nego što bi itko drugi mogao u cijelom životu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er