OBITELJVJERA I DUHOVNOST

Evo zašto i kako biste trebali blagoslivljati svoju djecu

Zašto blagoslivljati svoju djecu? U ovom opasnom svijetu to je jedan važan znak pouzdanja u Božju ljubav i providnost. Blagoslovi nisu magija, ali su moćni generatori i hranitelji vjere.

Tradicija zazivanja Božjeg blagoslova na djecu na početku njihova dana ili kad odlaze na spavanje stara je koliko i biblijski patrijarsi. Slika uz ovaj članak, na primjer, Rembrandtovo je djelo “Jakov blagoslivlja Josipove sinove”, koja pokazuje kako patrijarh blagoslivlja svoje unuke nakon što se obitelj ponovno okupila u Egiptu.

Povjeravanje svoje djece (i unuka) Božjoj brizi jedna je od velikih povlastica roditeljstva, domaća liturgija koju samo mi možemo izvesti piše Aleteia

Sveti Ambrozije podsjeća roditelje da je njihov blagoslov jedan dragocjen dar koji svaki roditelj, bez obzira na okolnosti, može pružiti svojoj djeci. “Možda niste bogati”, kaže on. “Možda nemate veliki imetak koji biste ostavili svojoj djeci, ali jednu im stvar možete dati: baštinu svog blagoslova, a bolje je biti blagoslovljen nego bogat.”

Roditeljski blagoslov može doći u više oblika. Najčešće roditelj stavi jednu ili obje ruke na djetetovu glavu i izrekne kratku molitvu, kao što je: “Neka te Gospodin blagoslovi i neka te čuva.” Ponekad roditelji umjesto stavljanja znaka križa, na djetetovo čelo polažu ruku moleći: “Neka te Bog blagoslovi, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.” Blagosloviti se može i bez riječi, moleći u sebi ako je dijete zaspalo.

Česte prigode za blagoslivljanje djece su na kraju dana, kao dio večernje molitve ili odmah ujutro. Možete blagosloviti školarce i stariju djecu koja idu na posao pri njihovu izlasku iz kuće svaki dan. Možete prilagoditi svoj ritual blagoslova obiteljskom rasporedu. Roditelji mogu blagoslivljati jedno drugo, kao primjer svojoj djeci.

Možete osmisliti posebne blagoslove za prigode kao što su dobrodošlica novoj bebi, rođendani, proslave sakramenata, putovanja ili odlazak na studij. Mnogi roditelji odlučuju blagosloviti svoje kćeri i sinove tijekom “predanja” u novi brak. Možete uključiti u svoje blagoslivljanje imena djece koja su daleko od kuće i koja su umrla. Možete slati blagoslove djeci u pismima i porukama, kao podsjetnik da ih uvijek povjeravate Božjoj brizi.

Zašto blagoslivljati svoju djecu? U ovom opasnom svijetu to je jedan važan znak pouzdanja u Božju ljubav i providnost. Blagoslovi nisu magija, ali su moćni generatori i hranitelji vjere. Djeca koja su odrasla s tradicijom roditeljskog blagoslivljanja opisuju osjećaj zbrinutosti, zaštićenosti i sigurnosti – sve osobine koje pomažu da djeca odrastu u mudrosti i milosti.

Papa Franjo, u svojim katehezama o milosrđu, poziva roditelje da preuzmu ovaj drevni običaj kao način ispunjavanja djela milosrđa – “za žive i mrtve Boga moliti”. Dana 30. studenog 2016. rekao je okupljenima na Trgu sv. Petra: “Na poseban način mislim o majkama i očevima koji blagoslivljaju svoju djecu ujutro i navečer. Taj običaj još postoji u nekim obiteljima: blagoslivljanje djeteta je molitva.”

Evo nekih od tradicionalnih blagoslovnih molitvi koje možete prilagoditi za vlastitu uporabu:

“Neka te blagoslovi Jahve i neka te čuva! Neka te Jahve licem svojim obasja, milostiv neka ti bude! Neka pogled svoj Jahve svrati na te i mir ti donese!” (Br 6, 24-26, Blagoslov patrijarha)

“Neka te Bog Otac, Sin i Duh Sveti blagoslove, dijete moje, sada i u vječnosti, i neka ovaj blagoslov ostane zauvijek s tobom.” (The Catholic Gentleman)

“Neka te Bog dovede sigurno na tvoje odredište i vrati te dobrog zdravlja, a anđeo Njegov pratio te na tom putu.” (Blagoslov putnika temeljen na Tobitovu blagoslivljanju Tobije, Tob 5,17)

Evo zašto i kako biste trebali blagoslivljati svoju djecu

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er